Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užičani o statui „Velike Srbije“ na kružnom toku

 

Prema najavi gradskog rukovodstva na zvaničnom sajtu grada, stogodišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu, krajem oktobra, biće obeležena postavljanjem statue „Velika Srbija“ na nedavno urađenom kružnom toku. I sama najava izazvala je različite reakcije u gradu na Đetinji, čiji je simbol decenijama bila Titova bista.

Prema idejnom rešenju profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta Vladimira Lojanice, na ostrvu jedinog kružnog toka, na ulazu u grad, bila bi postavljena statua „Velika Srbija“ – statua rađena po uzoru na delo jednog od najpoznatijih vajara u međuratnom periodu Đorđa Jovanovića, i predstavlja boginju koja u jednoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u drugoj zastavu Kraljevine Jugoslavije.

Užičani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala imaju različita mišljenja. I dok neki smatraju da „treba da se vrati prošlim vremenim“, i da nema razloga da se statua „Velike Srbije“ ne postavi, drugi ističu da bi „možda bilo pametnije da urade nešto bolje“.

„Ima mnogo ljudi koji zaslužuju spomenik u Užicu, a o njima se ništa ne zna“, kaže jedan Užičanin.

I dok u gradskoj upravi ističu da imaju podršku potomaka balkanskih ratnika i Prvog svetskog rata, predstavnici SUBNOR-a su protiv, podsećajući da je Titova bista još u zapećku, a grad se, kako kažu, u njegovo vreme najviše razvijao.

„Mi od te boginje Kraljevine i Karađorđevića nemamo nikakve vajde, mi imamo vajde od onih koji su izgradili ovaj grad… Mi ostajemo za to da se Titov spomenik vrati na Trg gde je i bio“, rekao je predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Zdravko Jakšić.

S dužnim poštovanjem prema žrtvama svih ratova za slobodu grada, gradonačelnik Tihomir Petković se nada da će u izmeni urbanog identiteta grada, decenijama čuvenog po Užičkoj republici i Titovoj bisti, na kraju svi biti zadovoljni.

„Najpre smo ovaj plato gde sada stojimo nazvali ‘Sklavkov plato’, po imenu prvog pomenutog Užičanina iz 1329. godine. Sada ćemo se odužiti ovom prelepom skulpturom Užičanima i Užičankama koji su nastradali u periodu balkanskih i Prvog svetskog rata, a onda Titovu bistu da premestimo na mesto koje je dostojanstvenije, zaslužnije nego što je danas“, istakao je Petković.

Koliko će statua „Velika Srbija“ koštati grad, još se ne zna, jer su u toku dogovori sa vajarem koji će je izliti, a čeka se i odobrenje Ministarstva kulture i „Puteva Srbije“ za njeno postavljanje, po odluci gradskog veća, krajem oktobra.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla