11.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užičani o statui „Velike Srbije“ na kružnom toku

 

Prema najavi gradskog rukovodstva na zvaničnom sajtu grada, stogodišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu, krajem oktobra, biće obeležena postavljanjem statue „Velika Srbija“ na nedavno urađenom kružnom toku. I sama najava izazvala je različite reakcije u gradu na Đetinji, čiji je simbol decenijama bila Titova bista.

Prema idejnom rešenju profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta Vladimira Lojanice, na ostrvu jedinog kružnog toka, na ulazu u grad, bila bi postavljena statua „Velika Srbija“ – statua rađena po uzoru na delo jednog od najpoznatijih vajara u međuratnom periodu Đorđa Jovanovića, i predstavlja boginju koja u jednoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u drugoj zastavu Kraljevine Jugoslavije.

Užičani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala imaju različita mišljenja. I dok neki smatraju da „treba da se vrati prošlim vremenim“, i da nema razloga da se statua „Velike Srbije“ ne postavi, drugi ističu da bi „možda bilo pametnije da urade nešto bolje“.

„Ima mnogo ljudi koji zaslužuju spomenik u Užicu, a o njima se ništa ne zna“, kaže jedan Užičanin.

I dok u gradskoj upravi ističu da imaju podršku potomaka balkanskih ratnika i Prvog svetskog rata, predstavnici SUBNOR-a su protiv, podsećajući da je Titova bista još u zapećku, a grad se, kako kažu, u njegovo vreme najviše razvijao.

„Mi od te boginje Kraljevine i Karađorđevića nemamo nikakve vajde, mi imamo vajde od onih koji su izgradili ovaj grad… Mi ostajemo za to da se Titov spomenik vrati na Trg gde je i bio“, rekao je predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Zdravko Jakšić.

S dužnim poštovanjem prema žrtvama svih ratova za slobodu grada, gradonačelnik Tihomir Petković se nada da će u izmeni urbanog identiteta grada, decenijama čuvenog po Užičkoj republici i Titovoj bisti, na kraju svi biti zadovoljni.

„Najpre smo ovaj plato gde sada stojimo nazvali ‘Sklavkov plato’, po imenu prvog pomenutog Užičanina iz 1329. godine. Sada ćemo se odužiti ovom prelepom skulpturom Užičanima i Užičankama koji su nastradali u periodu balkanskih i Prvog svetskog rata, a onda Titovu bistu da premestimo na mesto koje je dostojanstvenije, zaslužnije nego što je danas“, istakao je Petković.

Koliko će statua „Velika Srbija“ koštati grad, još se ne zna, jer su u toku dogovori sa vajarem koji će je izliti, a čeka se i odobrenje Ministarstva kulture i „Puteva Srbije“ za njeno postavljanje, po odluci gradskog veća, krajem oktobra.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla