OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Uz veliko interesovanje Užičana otvorena izložba “Beleške prolaznika”

Na veliko zadovoljstvo užičke likovne publike u Gradskom kulturnom centru Užice otvorena je izložba grafika Draguljuba Kaplanovića Kaplana “Beleške prolaznika”.

Prisutnima se najpre obratila Jelena Vasović direktorka Gradskog kulturnog centra Užice, izrazivši zadovoljstvo što upravo Kaplanovom izložbom počinje obeležavanje Dana grada. O slikama koje su privukle veliklu pažnju Užičana, govorila je Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti.

“Na ovim slikama su predstavljeni pravi junaci i svi oni teže za svojim spasenjem i to kroz doslednost u svom životu i istrajanju u hodu ka svome cilju. Na svega nekoliko ovih radova, ima ih 15, vidimo više figura uglavnom su tu usamljene, pojedinačne ljudske figure uz poneku figuru psa, životinje, cveće..Na ovim slikama su ljudi koji šire ljubav prema prirodi, što je jednako ljubavi prema čoveku.

Nije neobično odakle ovoliki indijanci na Kapalnovim slikama, u današnjoj kulturi indijanci su dobili status naroda koji je osmislio najlepše poslovice u vezi sa očuvanjem prirode. U vremenu u kome smo se mi zatekli u kome je svakako propadanje prirode jedan od najvećih problema , zato se su se pojavili toliki siuksi na ovim slikama, koji su prirodu zaista voleli kao bližnjega svoga”, istakla je Katarina Dogandžić Mićunović.

Po njenim rečima ,iza svakog dobrog umetnika pre svega stoji dobar crtač, a Kaplan je izvanredan crtač.

“Na osnovu svojih crteža on je izradio grafike, one su ručno odštampane u tehnici sito štampe, a zatim ih je bojio vrlo pažljivo u onoj meri, da boja ne naruši tu eleganciju, taj sklad i tu jasnoću simboličke poruke koju nose crno bele grafike.

Veliki crtač, umetnik, grafičar Dragonjub Kaplanović Kaplan zahvalio se prisutnima, a naročito onima koji su pomogli da do ove izložbe dođe.

” Do ove izložbe došlo je zahvaljujući jednom čoveku, kome je trebalo 10 godina da me nagovori da se vratim na tehniku i sve ovo što sam uradio, a to je Dragomir Ćitić moj školski drug, prijatelj. Takođe zahvalio bi se Milu Zečeviću bez čije pomoći, ne biste ugledali ovu izložbu, tu je još nekoliko prijatelja koji su puno učinili, jer to je veliki poduhvat koji ne možete sami da iznesete, finansijski ili ako su tehnički problemi u pitanju”.

U ime Grada prisutne je pozdravio Ratko Trmčić član Gradskog veća, uz poziv Užičanima da posete ovu izložbu, ali i sve ostale događaje u okviru Programa obeležavanja Dana grada. Kaplanove grafike u holu Gradskog kulturnog centra zainteresovani mogu pogledati tokom ovog meseca.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Домаћи капри сладолед: Ледено освежење готово за 10 минута! Потребно вам је само 5 састојака

Oglasna Tabla

Ауто мото спектакл на Златибору, оборен рекорд стазе, злато за Старчевића

Oglasna Tabla

Поскупљују цигарете од 1. Јула! Најјефтинија паклица за 300, најскупља чак 580 динара – Ево када ће цене бити као у ЕУ

Oglasna Tabla

Најисплативије брање вргања и лисичарки

Oglasna Tabla

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

Oglasna Tabla

Све више туриста долази у Ужице, Стари град на литици најпосећенији локалитет

Oglasna Tabla

Конверзијом котларница до чистијег ваздуха у центру града

Oglasna Tabla

Правила за ГРИЛОВАЊЕ ПОВРЋА: Биће укусније и од меса!

Oglasna Tabla

Измена режима саобраћаја због реконструкције улица Златарске, Царинске и Милоша Божановића

Oglasna Tabla