OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA UŽIČKE VESTI

Uz najviše vojne počasti i „Marš na drinu“ juče je sahranjen general Dragoljub Ojdanić

GENERAL armije Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i ministar odbrane SR Jugoslavije, sahranjen je juče uz zvuke pesme „Marš na Drinu“ i počasni plotun pripadnika Vojske Srbije, u rodnom selu Ravni, nadomak Užica.
Na večni počinak ispratili su ga ćerka Milojka, unuci Dragoljub i Milan, snaha Katarina, prijatelji, kolege i saborci.

Foto Nikola Janković

 

U punoj porti crkve u Ravanjskom polju o životu generala Ojdanića, koji je preminuo 6. septembra u 79. godini, govorili su general u penziji Ljubiša Diković, njegovi prijatelji i ćerka Milojka. Glumica Ivana Žigon recitovala je stihove „Prkosne pesme“ Dobrice Erića.

General Ljubiša Diković, Foto Nikola Janković

 

oslednju počast odali su generali Branko Krga, Božidar Delić i drugi, bivši premijer Srbije Nikola Šainović, kao brojne ličnosti iz svih sfera društvenog života.

Ivana Žigon recitovala „Prkosnu pesmu“, Foto Nikola Janković

 

– Napustio nas je naš znameniti Užičanin, vojnik, patriota, general i ministar, posvećen državi, porodici i svom rodnom kraju. On je za sve nas uvek bio „naš general“ i ljudina! Još kao dete sanjao je vojnu školu. Bio je podoficir, a posle završene vojne akademije prošao je sve, od komandira odeljenja, do načelnika Generalštaba i ministra odbrane. Bio je magistar vojnih nauka. Zaslužio je brojna odlikovanja, od Ordena za vojne zasluge, Ordena ratnika, sve do Ordena slobode… U savremenoj istoriji naše vojske malo je oficira koji su ovakav put imali – rekao je general Diković. – Komandovao je odbranom Srbije, braneći domovinu od NATO agresije. Donosio je najteže odluke, nosio ih je na svojim plećima. Pod njegovom komandom, znali smo da je čovek odgovoran, principijelan, čestit i hrabar ispred nas.

PLOTUN I „MARŠ NA DRINU“
NA groblju u Ravanjskom polju telo generala Ojdanića dočekano je uz zvuke pesme „Na livadi gde je breza bela“. Ispraćen je uz taktove „Marša na Drinu“ i počasni plotun pripadnika počasne čete Vojske Srbije.

Diković je istakao da se Srbija u jednom trenutku odrekla generala Ojdanića, usledio je odlazak u Hag, gde je proveo 11 godina, četiri meseca i četiri dana. Kada se vratio kući, skrasio se uz porodicu, ozbiljno narušenog zdravlja. Srbija ga je kasnije rehabilitovala.

– Zemlja koju si branio nije te zaštitila. Pojedinci na njenom čelu su to uradili, ostavili su te bez podrške i to je sraman deo naše istorije – dodao je Diković, podsetivši na Ojdanićeve reči iz njegove knjige „Od sela Ravni do Haga“ – Kada jednom postaneš neko, nema nazad.

U Haškom tribunalu, Ojdanić je osuđen na 15 godina zatvora.

Emotivno, skrivajući suze i teret teškog bremena koje porodica Ojdanić nosi, od svog oca oprostila se njegova ćerka Milojka.

– Celog života si odlazio, a mi smo znali da ćeš se vratiti. Danas smo nemi. Svi tvoji najmiliji, mi suza više nemamo. Danas stojimo ovde, svi tvoji voljeni, prijatelji, komšije, pripadnici Vojske, poštovaoci. Tvoja predobra duša, puna razumevanja za svakoga, više nije mogla da se bori. Ostaćeš naš ponos – rekla je Ojdanićeva ćerka Milojka, podsetivši da su nakon generalovog odlaska u Hag, mnogi njegovi saradnici i prijatelji ispaštali.

Izvor:novosti.rs/Nikola Janković

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rok sedam dana: Ko se ne javi banci, pristaje na predloženi plan otplate

Oglasna Tabla

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 27. septembar

Oglasna Tabla

Hapšenje u Novoj Varoši zbog velike količine spida

Oglasna Tabla

„Đorđu kam bek“ – ali Đorđe ni u Pariz ni u Australiju, već u Užice da šije šajkače

Oglasna Tabla

Do 14 časova potpuna obustava saobraćaja na Sušici

Oglasna Tabla

APR: Korisnici dovedeni u zabludu dopisima portala za upis

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 26. septembar

Oglasna Tabla

Poginula oba pilota iz MIG-a koji je pao: Vojska potvrdila

Oglasna Tabla