Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Увозићемо струју целе ове године и током зиме

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Србија до краја ове године и наредне зиме увозити угаљ  и електричну енергију и најавила стабилизацију производње лигнита у Колубари за годину и по дана.

„Србија сваког дана увози електричну енергију, 10 до 17 одсто од потрошње. То је мањим делом вазано са ремонтима које спроводи ЕПС, али и за све оно што се десило у електроненергетском систему прошлог децембра. Дошло је до колапса и потребно је време да се то све среди“, изјавила је Михајловићева за Танјуг.

Навела је да ЕПС мора да уложи најмање 150 милиона евра како би површински копови следеће године дали довољне количине угља.

„Ми сада не производимо довољне количине угља да бисмо могли да задовољимо наше потребе. Ми увозимо и струју и угаљ и увозићемо струју сигурно ове целе године, али и у јануару и фебруару. Наше процене су да, уколико се уложи све што је потребно, у Колубари пре свега, Србија за годину и по дана може да каже „Е, сад можемо да производимо доволљно електричне енергије да је не увозимо ни мало”, истакла је Михаловићева.

Оценила је да је највећи проблем у ЕПС-у био то што се претходних година суштински није водило рачуна о коповима.

„Нису припремали све што је потребно. Није само да се откривка откопа, него да се припреме путеви, неки копови ће бити затворени до 2024, неки ће бити отворени, дакле ствар је у планском раду. Новац који се сада улаже, који треба да се уложи у овој и наредној години јесте управо потребан да се припреме копови, да би за годину и по дана могли да проуизведу колико нам треба, тако да смо негде на пола пута, али је апсолутно немогуће урадити то раније“, нагласила је министарка енергетике.

Она тврди да ће Србија моћи да рачуна на гас из Азербејџана оног тренутка када буде завршена наша траса гасне интерконикције са Бугарском од Ниша до Димитровграда, а то је септембар наредне године.

„Тог тренутка Србија може да има минимум четрдесетак процената гаса који неће бити од Руске Фередације и сада када смо били у Азербејџану управо смо о томе разговарали, зато што се сада разговара о тим капацитетима и количинама које би могле да дођу у наш гасовод следеће године“, рекла је Михајловићева.

Додала је да ћемо до тада „и даље бити зависни“ од уговора који ће Србијагас потписати са Гаспромом за 2,2 милијарде кубних метара гаса годишње, уз део који се мора набавити заједно са Мађарском на тржишту и за пуњење подземних складишта.

„Прва права диверзификација следецће године, што је такође велика штета, зато што је претходних 10 година Србија могла пет пута да заврши Ниш- Димитровград, али ми се чини да то никада није био приоритет. Сад се десила криза и схватило колико је то значајно“. оценила је Михајловићева.

ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА