ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ СРБИЈА

Uvodi se obavezna vakcinacija dece protiv varičela

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, naveo je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. On je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

– U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela – rekao je prof. Tiodorović.

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata 11 bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna. A cepivo protiv varičela daje se samo osetljivim grupama osoba i odskoro deci u šestom razredu osnovne škole, ako do tada nisu preležali ovčije boginje, kako su u narodu poznate varičele. Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ nisu odgovorili na pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije za svu decu. Naveli su da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

– Jedna od novih kategorija su i sva deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja – naveli su iz „Batuta“ uz podsećanje da je ova izmena na snazi od januara 2021.

ZARAZNE BOLESTI PROTIV KOJIH SE SPROVODI OBAVEZNA AKTIVNA IMUNIZACIJA:

1. tuberkuloza

2. difterija

3. tetanus

4. dečja paraliza

5. veliki kašalj

6. male boginje

7. rubela

8. zauške

9. hepatitis B

10. oboljenja izazvana hemofilusom influence tip B

11. oboljenja izazvana streptokokom pneumonije

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE

– na rođenju – 1. BSG – protiv tuberkuloze, 2. HB – protiv hepatitisa B (prva doza) + HGIB (imunoglobin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0, 1, 2, 12 meseci

– 2. mesec – HB (druga doza)

– 3. mesec (posle navršena dva meseca) – 1. DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza), 2. OPV – protiv dečje paralize (prva doza), 3. HiB – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B (prva doza)

– sa navršenih 3,5 meseci – 1. DTP (druga doza), 2. OPV (druga doza), 3. HiB (druga doza)

– 5. mesec (do navršenog šestog meseca) – 1. DTP (treća doza), OPV (treća doza), 3. HiB (treća doza), 4. HB (treća doza)

– 2. godina (sa navršenih 12 do navršenih 15 meseci) – MMR – protiv malih boginja, zauški i rubeole

– 2. godina (sa navršenih 17 do navršena 24 meseca) – 1. DTP (prva revakcinacija), 2. OPV (prva revakcinacija)

– 7. godina (pre upisa u prvi razred osnovne škole) – 1. DT (druga revakcinacija), 2. OPV (druga revakcinacija), 3. MMR (revakcinacija)

– 12. godina (šesti razred osnovne škole) – HB (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0, 1, 6 meseci)

– 14. godina (osmi razred osnovne škole) – 1. DT (treća revakcinacija), 2. OPV (treća revakcinacija)

 

foto:ilustracija
Izvor: Kurir

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику