14.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

UVEK DRAGA I BLISKA SEVDALINKA: „DIVANHANA“ PONOVO U UŽICU

Kao što se neke pesme mogu slušati bezbroj puta, čitav život, a da ih se čovek nikad ne zasiti, postoje i izvođači čija tajna nije samo u svakodevnoj medijskoj prisutnosti u „najgledanijim“ emisijama, a koji svojom kvalitetom, šarmom, energijom i bliskošću sa publikom koja zrači sa scena, mogu pre biti u kategoriji prijatelja, nego nedostižne muzičke zvezde, a koje biste uvek, iznova i iznova, i gledali i slušali uživo. Sarajevski bend „Divanhana“, prošle godine, sa velikim uspehom, osvojivši simpatije Užičana nastupao je u Gradskom kulturnom centru, a ove godine, za 11. avgust zakazan je novi koncert. Užičanima draga sevdalinka, kao i ostale izvorne pesme koje  „Divanhana“ interpretira na svoj način, uvek su bile deo muzičkog života i na vrhu liste ljubitelja ove vrste muzike, te ne čudi veliko interesovanje za ovaj, novi koncert, koji pred Sarajlije postavlja i novu vrstu obaveze: da svojom interpetacijom i nastupom ostave još jači i upečatljiviji utisak i ovog puta. Šta nas očekuje na na novom koncertu i još par utisaka, prenela nam je vokalni solista, Naida Čatić:

Za godinu dana, koliko se dugo Vas užička publika nije videla, obišli ste dosta toga, pretpostavljam da se i nekih novih stvari desilo, pa nam recite: šta nam novo donosi koncert u Užicu?

-U proteklih godinu dana bend „Divanhana“ je zaista aktivno koncertirao i družio se sa poštovaocima našeg rada, kako u našoj domovini tako i u regionu, a i širom Evrope. U toku naše turneje izbrojali smo više od sedamdeset koncerata i evo nastavili dalje sa turnejom „Zukva 2017.“ U tom kreativnom zamahu, druženjima sa publikom i putovanjima kroz mjesta i vrijeme uz producentski tim Al Jazeera Balkans realizirali smo filmsko dokumentarno izdanje simoličnog naslova „Zukva“ koji je u toku maja mjeseca bio promoviran u Sarajevu, Beogradu i Podgorici. Također, u tom muzičkom zamahu i kretanju, rodilo se i naše prvo live izadnje snimano u aprilu prošle godine u Narodnom pozorištu Mostar. „Live in Mostar“ ujedno i ekranizira sjajnu energiju koja se dešava na našim koncertima.

Boraveći u raznim mestima , na koncertima, možete li nam reći , generalno: ima li i u kojoj meri jošsevdaha u narodu, budući da se čini da nas je i vreme i uslovi života pomalo ogrubelo, napravilo ravnodušnijim

-Sevdaha ima i biće ga dok je dobrih i osjećajnih ljudi, a vjerujem da ih ima puno. Istina živimo u teškom vremenu gdje iskonske vrijednosti nemaju svoje primarno mjesto u socijalnim okvirima današnjice, ali ljudi na našem području još uvijek vjeruju u ideale koji bude ono lijepo u ljudima.

Kad se kaže: sevdah, uobičajeno je da ta reč evocira na neku patnju, duševnu bol, usamljenost..Da li je sevdah vezan samo sa tim neprijatnim osećanjem, ili ima još toga iza?

-Sevdalinke nisu isključivo ljubavne pjesme koje bude osjećaj melanholije ili ljubavne boli. Sevdalinke su pisane u narodu, o narodnim običajima, ljepotama gradova, rijeka… Sevdalinka je pisani trag uokviren u melodiju koja oslikava život, dom i ljubav istodobno. Kada govorimo o ljubavnim sevdalinkama koje u svom tekstu pričaju o čežnji, ili sjeti za voljenom osobom, tu se sevdah najviše osjeti. Ta tematska struktura bila je i mnogo poslije inspiracija i vodilja mnogim pjesnicima i kompozitorima.

Bosanska sevdalinka nema samo ljubav kao temu, pa su tu recimo i teme iz istorije, običnog života, a sve to izatkano najfinijim pesničkim jezikom i najtananijim osećanjima. S obzirom da vi unosite i neke novine u interpretaciju, koliko ih je teško muzički iskazati , a da se ta emocija iskaže na pravi  način?

-Baš kao što sam predhodno kazala, sevdah je život, a život oslikava sve. Magično vrijeme sevdaha veže se za vrijeme sedamdesetih godina i neke od najznačajnijih arhivskih snimaka koje su načinili Himzo, Safet, Zaim i mnogi drugi. Sevdalinka je mnogo godina poslije bila okovana u u tom vremenu. Pojavom hrabrijih i smjelijih izvođača koji su spremni pomjeriti lične i tradicionalne granice dolazimo do „neo sevdah scene“ koja je u proteklih desetak godina ušla na velika vrata World Music-a. Sevdalinka predstavlja presjek svih emotivnih stanja koje čovjek osjeća. Pjesme sa Balkana uključujući i Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru u svojoj tematici i formi veoma su slične, stoga mi nismo fokusirani isključivo na tradicionalnu muziku naše domovine. Mi, fuzijom jazz-a, pop-a ili klasične muzike dajemo novi život tradicionalnom melosu te uz svjetske produkcijske trendove stajemo rame uz rame sa velikim imenima iz svijeta umjetnosti.

©Arnautovic Izedin – Izedin.ch

I za vreme Jugoslavije, i sada, važi da su Bosanci jako druželjubiv, osobito veseo narod, da imaju neku žicu kojom se jako lako uklapaju u društvi, pokreću ga, i kažu unose dušu..Da li postoji neka tajna, neki recept, neka preporuka…, jer kaže se da je takvim ljudima najlakše proživeti ovaj, nekad i mukotrpan život?

-Tačno je da Bosanci i Hercegovci imaju veoma specifičan način prihvatanja svakodnevnice pretvarajući je u klasični humor vezan samo za nas. Ne postoji tu recept niti tajna, to je jednostavno temperament ili sentiment koji svi jednako dijelimo po našim dijelom neba.

Koncerti Divanhane su izuzetni i po emociji koju vaši nastupi stvaraju, po nekoj posebnoj vrsti energije koja ide od one svakodnevne, budući da pesme koje interpetirate liče ili su od onih koje znamo čitavog života, do nečeg uzvišenog, gotovo sakralnog…Gotovo je sigurno da sami tako kreirate svoj nastup: od aranžmana, načina ponašanja na sceni,Vaših vokalnih mogućnosti….U svemu tome, kolko je teško naći balans, i da li postoje momenti kada je dozvoljena i improvizacija?

-Najveća tuga jednog umjetnika jeste kada osjeti da se ponavlja u svom stvaranju, stoga je improvizacija pokretački točak uvijek i iznova. Vrlo ozbiljno pristupamo našem radu kako u kreativnom tako i u vizualnom smislu. Ne samo da smo prepoznatljivi po svojim aranžmanima već i po odjeći koju nosimo na sceni, načinu komuniciranja sa publikom i međusobnom emergijom. Svaki od koncerata za svakog od nas je uistinu priča za sebe, mali film od kojeg uvijek očekujemo nešto novo i tu se ne smijemo ponavljati. Lično smatram da na svakom koncertu treba ostaviti makar mali dio sebe onima koju dijele tu energiju sa vama. Ljubav koja stane u devedest minuta muzike stvara neraskidivu vezu između nas i onih koji se zadese tu sa nama. Stvori se duhovna veza i taj uzvišeni osjećaj pripadnosti.

Nakon turneje koja traje od prošle godine, možete li podeliti neke utiske sa nama?

-Kao što sam na početku rekla, turneja se prirodno nastavila svojim smjerom i trudimo se obići pjesmom prvenstveno našu domovinu i regiju. Nastavljamo naš put i po Evropi gdje nas očekuju koncertu u Minhenu, Študgartu, Dizeldorfu, Linzu, Cirihu… Utisci su veoma lični i posebni, sretajući ljude različitih tradicija i kultura bogatimo se kao kolektiv i individue za nova iskustva. To je najveća ljepota bavljenja muzikom.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić / foto: Divanhana

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla