Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Уведен информациони систем „еАграр“ (видео)

У циљу модернизације и убрзања процеса уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава, Министарство пољопривреде је покренуло процес увођења регистрованих газдинстава у електронски систем еАграр.О овом процесу говорио је директор чајетинског предузећа „Златиборски еко аграр“, Марко Марић.

Пољопривредни произвођачи у Србији од средине јануара су могли да преузму свој електронски ИД број, што је први корак у увођењу информационог система „еАграр“. Пољопривредници тај број могу да преузму у поштама широм Србије са циљем увођења новог система преко којег би 450.000 пољопривредних газдинстава прешло на дигитално вођење посла.

„У контексту увођења Е-управе на ред је стигла  имплементација односно увођење е-Аграра. Држава је донела одлуку коју имлементира преко Министарства, одакле смо ми обавештење и добили. Као сараднике добили смо Пољопривредну саветодавну службу из Ужица са којом интензивно у последњих десетак дана радимо и разговарамо на ову тему. Избора нема, неопходност је да свако од пољопривредних произвођача дође до тога да се региструје и да добије свој ID број да би у будућности могао да буде праћен, да буде виђен, да би могао да прати и види  и да би могао да остварује право на подстицаје, односно на субвенције“  каже Марко Марић, директор ПД „Златиборски еко-аграр“

Пољопривредним произвођачима са територије општине Чајетина сваког радног дана стоје на располагању запослени у „Златиборском еко аграру“ у вези информација о систему еАграр као и инструкција о регистрацији и коришћењу система, каже Марић. За регистрацију су потребна три корака. Први је одлазак у најближу саветодавну стручну службу, пошту или Трезор за преузимање параметара за активацију е ИД-а, други је активација мобилне апликације уносом добијених параметара, и трећи – активација квалификованог електронског сертификата на порталу eid.gov.rs. 

„Оно што је неопходно да би било који произвођач отворио своју апликацију, односно да би се регистровао у Е-аграру је да има или паметни телефон, или да има чиповану личну карту“.

Увођењем новог система Министарство пољопривреде је желело да олакша пољопривредницима мноштво ранијих корака који су морали да направе почевши од  чекања на шалтерима, као и да убрзају административне процесе обраде података и исплату субвенција. О увођењу пољопривредних газдинстава у електронски система „еАграра“, Марко Марић каже да је то одлука надлежног министарства којој се пољопривредници морају прилагодити.

„Требало би да се постане ефикаснији, да се имају увиди, да просто стање на терену буде боље очитано и боље сагледано. Дакле, да пријава животињске или биљне структуре буде боље испраћена, да закупи земљишта  буду испраћени. Све су то сегменти на којима функционишу газдинства у Србији, који би путем ове апликације били тренутно видљиви. Идеја је да, када то заживи, а надамо се да хоће мада препреке ће свакако постојати да их савладавамо,  систем буде ефикаснији“, нагласио је Марић. 

Мирјана Ранковић Луковић

Извор: Златибор прес

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА