14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

USVOJENA UREDBA O POSLOVIMA KOJE DECA NIKAKO NE SMEJU DA RADE

U svetu 168 miliona dece radi najteže i opasne poslove, koji ugrožavaju njihov psihofiziči razvoj, upozoravajući je podatak na Svetski dan borbe protiv zloupotrebe dečijeg rada. U Srbiji nema preciznih podataka o tome koliko je dece radno eksploatisano, ali se zna da su najčešće zloupotrebe kroz rad u poljoprivredi i prosjačenje.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu, koja predstavlja listu poslova koje deca nikako ne bi smela da rade. Uredba će se primenjivati od 1. januara naredne godine.

“Uredbu sprovode sve nadležne inspekcije od Inspekcije rada do Inspekcije socijalne zaštite. Gde god da se pronađe dečji rad, u bilo kojoj oblasti života, neka od inspekcija ima pravo da reaguje. Naravno, kada je poslodavac u pitanju to je Inspekcija rada. Kazne su predviđene i Zakonom o radu. Kazne se kreću do 1.500.000 dinara”, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da je u okviru akcije ministarstva u borbi protiv fenomena dece ulice prepoznato, otkriveno i sa beogradskih ulica sklonjeno 74 dece, dok je zaključno sa aprilom ove godine sklonjeno 26 dece.

“Sve naše institucije su angažovane u borbi protiv fenomena dece ulice i zato smo osnovali 115 timova u centrima za socijalni rad koji se bave upravo ovim fenomenom”, rekao je Vulin na konferenciji povodom povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada.

Dodajući da u tome imaju aktivnu pomoć MUP-a, istakao je da je ipak glavni teret na centrima za socijalni rad.

Naveo je da su neka od dece trajno oduzeta roditeljima i da su smeštena u institucije ili u hraniteljske porodice, da su neka oduzeta privremeno, a da su neki vraćeni u biološku porodicu sa kojom se radi na osnaživanju, ali i kako bi razumeli šta nije prihvatljivo kao oblik ponašanja.

“Ova deca nisu prestupnici i ne treba da budu hapšena i odvođena u zatvor i to sa njima niko i ne radi. Njima je jednostavno potrebna pomoć kao što potrebna pomoć i njihovim porodicama da se osnaže, a nekada i da razumeju šta zapravo radimo”, rekao je Vulin.

Dodao je i da cilj nikada nije oduzeti dete, već je cilj vratiti ga u porodicu koja je ojačana da moze da brine o detetu.

“Zbog toga će ministarsto nastaiti sa Međunarodnom organizacijom rada i na fenomenu borbe protiv dečijeg rada, ali i na svakom obliku koji krši ono što nazivamo dostojanstveni rad”, rekao je Vulin.

Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada kaže da je ideja da se u svakom od okruga ima po jedna osoba iz policije, Centra za socijali rad, Inspekcije rada, koja će znati koga treba da pozove.

“Očekujemo koordinaciju i da ćemo tehnički podržati inspekciju rada nabavkom nove opreme koja će olakšati izveštavanje sa terena i da se reaguje brže nego inače”, zaključio je Protić.

Izvor: RTS/TANJUG

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla