27.1 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Usvojena strategija bezbednosti saobraćaja na putevima i akcini plan opštine Čajetina

Na 23. sednici SO Čajetina između ostalog je usvojena i Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima kao i Akcini plan Opštine Čajetina. Ovim je naša opština postala jedna od još uvek malog broja opština u Srbiji koja je kroz usvajanje ove strategije dala na značaju problemu bezbednosti saobraćaja i postavila osnovne smernice za rad u ovoj oblasti. Rad na projektu ostvaren je uz pomoć Auto-moto saveza Srbije, Centra za motorna vozila.

Strategijom za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina prepoznati su najveći problemi na teritoriji Opštine kroz obradu podataka o saobraćajnim nezgodama i drugim rizičnim pojavama. Sama Strategija je postavila smernice kroz rad i obaveze institucije i svih nosilaca bezbednosti saobraćaja na teritoriji Opštine, a u dokumentu Akcionog plana koji je podrška ovom strateškom dokumentu, precizno su definisane sve mere i aktivnosti kroz čiju realizaciju bi trebalo da bude omogućeno da se ostvare zacrtani ciljevi.

Inače, zbog svog položaja opština Čajetina spada u grupu onih sa većim rizikom za nastanak saobraćajnih nezgoda. Sa aspekta bezbednosti saobraćaja najveći problem se ogleda u tome što sve mere koje su realizovane daju određeni efekat, ali nisu sistemski opredeljeni i nisu realizovani kroz duži vremenski period.

Od preko 160 lokalnih samouprava koliko ih ima u Republici Srbiji, manje od 20 % njih je usvojilo Strategiju i Akcioni plan, iako je to obaveza definisana Nacionalnim zakonom o bezbednosti saobraćaja.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pita od spanaća i krompira: Lagano jelo koje može biti posno

Oglasna Tabla

Tipovi kafanskih ljudi u Srbiji: Svi bi želeli da se zovu boemima, a evo šta je potrebno da bi neko spadao u ovu kategoriju

Oglasna Tabla

Kristina Grujičić osvojila zlato na prvenstvu Centralne Srbije i obezbedila učešće na Finalu Kupa Srbije

Oglasna Tabla