ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Усвојена Стратегија активног и здравог старења у Србији

Влада Републике Србије усвојила је данас, на предлог Министарства за бригу о породици и демографију, Стратегију активног и здравог старења у Србији за период од 2024. до 2030. године, чији је циљ унапређење квалитета живота старијих грађана.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић објаснила је да је основни концепт нове Стратегије развијање свести о активном и здравом старењу, односно један другачији приступ када је у питању старење.

Кисић је напоменула да процес старења треба да одвојимо од различитих здравствених и социјалних питања и да о њему размишљамо као о активној компоненти, где показујемо све своје потенцијале и искуство које смо током живота стекли, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију.

Циљ овог стратешког документа јесте унапређење квалитета живота старијих грађана, кроз развијање концепта активног и здравог старења.

Принципи на којима се заснива Стратегија јесу активно старење, родна равноправност, међугенерацијска солидарност, целоживотно учење, дигитална компетенција, едукација о здравственим, психолошким и социјалним аспектима старења, као и активно учешће старијих у свим процесима друштвене заједнице.

Овај концепт подразумева социјалну инклузију старијих, која се ослања на знања, а посебно на искуство које су они стекли током живота.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА