10.9 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

USVOJENA NOVA PRAVILA ZA SEZONCE: Radiće najviše 180 dana godišnje a evo i šta će poslodavac morati da im plaća

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Definisani su poslovi na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera, saopštila je Vlada.

Predviđeno je da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunavaće se i isplaćivati, kako je predloženo, po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Predloženo je da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Izvor:beta.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla