OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Усвојена нова листа иновативних лекова – ко ће све добити најсавременију терапију

Републички фонд за здравствено осигурање усвојио је нову листу лекова на коју је стављено 26 иновативних медикамената. Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да су то најсавременији лекови за лечење малигних болести, дијабетеса, хепатитиса Ц, мултипле склерозе. Истакла је да је нову листу усвојио РФЗО, као и да ће најсавременија терапија бити доступна од маја.

Сања Радојевић Шкодрић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је нова листа до сада највеће финансијско улагање од када су уведени иновативни лекови – 53 милиона евра.

На тој листи се налази најсавременија терапија како за малигне, тако и за немалигне болести.

„Од малигних болести савремена терапија је стављена за карцином бубрега, дебелог црева, дојке, јајника, штитасте жлезде, као и за хроничну лимфоцитну леукемију“, каже Радојевић Шкодрићева.

Такође, на листу је стављена савремена терапија за многе немалигне болести – дијабестес, мултиплу склерозу, срчану инсуфицијенцију, хепатитис Ц и хемофилију.

Навела је да је листу усвојио Републички фонд за здравствено осигурање и да преостаје да је усвоји Владе Србије и да се спроведе поступак набавке.

„Тако да ће се ови лекови наћи у болницама, односно апотекама, за дијабетес и срчану инсуфицијенцију пошто се лекови издају на рецепт подизаће пацијенти у апотекама, а остале терапије у болницама, јер тамо једино могу да приме, а лекови ће бити доступни у мају“, нагласила је директорка РФЗО. 

Додала је да ће пацијенти лекове за дијабетес и срчану инсуфицијенцију подизати без учешћа и да ће та терапија у потпуности бити о трошку државе.

На питање колико ће пацијената који болују од малигних болести добити иновативну терапију, Радојевић Шкодрићева каже да ће је добити сви пацијенти који испуњавају критеријуме струке.

„Терапија се прима у болницама, савремена терапија је доступна још од 2017. године, али сада су уведена додатна три лека тако да ће и пацијенти који до сада нису могли да добију савремену терапију моћи да је добију“, истиче она.

Указала је да је тиме заокружено лечење за те типове карцинома, и прва и друга линија терапије.

„Прву линију терапије пацијенти добијају у раној фази болести, а друга линија се добија када је болест узнапредовала. Када имате савремну терапију у раним фазама болести, то у многим случајевима значи стопостотно излечење. Циљ ове иновативне терапије је управо да се малигне болести претворе у хроничне, а савремене терапије код хроничних болести да доведу до излечења“, објаснила је Радојевић Шкодрићева.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Прекретница у лечењу дијабетеса

У Србији са дијабетесом живи око 750.000 људи, а Радојевић Шкодрићева каже да је ова савремена терапија прекретница у њиховом лечењу.

„До сада смо имали савремену терпају за дијабетес, али сада су уведена нова четири лека од којих су два орални антидијабетици у облику таблете и два супкутана“, навела је она.

Нагласила је да овим новим лековима долази до спречавања компликација пре свега кардиоваскуларних и бубрежних код пацијента који болују од дијабетеса.

„Знамо да је дијабетес хронично обољење код кога долази до тешких компликација и оне су узрок смрти. У случају примене ових терапија те компликације се успоравају, а у неким случајевима када се на време дају чак може да дође до потпуног губитка тих компликација“, указала је Радојевић Шкодрићева.

„Сада сви типови мултипле склерозе покривени савременом терапијом“

Нову терапију добијају и пацијенти са мултиплом склерозом, а Радојевић Шкодрићева истиче да је иновативна терапија за те пацијенте уведена 2020. године

„Међутим, постоји једна група пацијената са такозваном са активном, прогресивном, секундарном мултиплом склерозом за које није уопште постојала терапија. Лек је регистрован тек 2020. године и сада та група пацијената добија лек“, навела је она.

Истиче да су инвативни лекови 2020. године уведени за велику групу пацијената, али да нису сви покривени.

„Сада овом листом су сви типови мултипле скелозе покривени савременом терапијом“, додаје она.

И пацијенти са почетном фазом хепатитиса Ц добијају терапију 

Када је реч о хепатитису Ц, иновативна терапија уведена је 2018. године за око 50 одсто пацијената.

„Сада је проширена индикација тако да сви пацијенти који испуњавају критеријуме добиће ову терапију. До сада су је добијали углавном пацијенти који имају развијену фазу болести, код којих је дошло до цирозе, а сада ће и они са почетном фазом, што значи да код њих долази до излечења“, навела је Радојевић Шкодрићева.

Поред тога, и два лека која су била на листи за лечење хепатитиса Ц, сада су замењена најновијом агенетском терапијом.

Најновија ХПВ вакцина од маја 

Нагласила је да су успели да набаве најновију ХПВ вакцину, која ће бити доступна од маја.

„ХПВ вакцина која је уведена за дечаке и девојчице од девете године, успели смо да набавимо најновију деветовалетну вакцину“, рекла је Радојевић Шкодрићева.

„У 19 земаља се даје само девојчицама, у 13 само дечацима. Међутим, ми смо увели и за дечаке и за девојчице, јер је познато да су мушкарци пре преносиоци, а да жене чешће оболевају“, закључила је Радојевић Шкодрићева.

Фото: илустрација

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla