Одборници Скупштине Града Ужица усвојили су трећи овогодишњи ребаланс буџета. На овом 21. заседању ужичких одборника усвојен је и Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Ужица за период јануар-септембар 2022. године, који по речима члана Градског већа Миодрага Петковића показује да су активности планиране буџетом за ову годину у највећој мери и реализоване.

Трећим ребалансом буџет града Ужица за 2022. годину увећан је за 26,7 милиона динара и сада износи 4 милијарде и 605 милиона динара. Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, овим ребалансом се увећава део буџета који се односи на текуће поправке и одржавање, реконструкцију саобраћајне инфраструктуре, улица и путева. Градоначелница је нагласила и да је увећању буџета током године допринела додатна подршка од стране наше државе, тј. ресорних министарстава, као и подршка од стране донаторских програма, за реализацију важних пројеката попут реконструкције АТД-а, адаптације простора за први сеоски вртић у Карану, мера енергетске ефикасности намењених грађанима, енергетске санације школа и вртића,конверзије котларница у јавним установама.

“У области комуналних делатности и комуналне инфраструктуре, наш буџет је сада 556 милиона динара. То је за 46 милиона динара више него основни буџет. Одвајамо више средстава за чишћење града и одржавање јавних површина. Приводе се крају радови везани за канализацију у Турици, чиме се стварају услови да се око 110 домаћинстава прикључи на исту. Ускоро се завршавају радови на једном делу канализационе мреже на Белој Земљи. Оно што је такође обележило ову годину јесте велики посао реконструкције водоводне мреже у Севојну и уређење главне саобраћајнице која је при крају. Приведени су крају послови везани за наткривање Зелене пијаце са партерним уређењем. При крају су и радови на санацији клизишта у улици Светозара Марковића”.

Градоначелница подсећа и да је за област културе у нашем буџету предвиђено око 280 милиона динара, али и да су у значајном проценту ове године увећана издвајања за област социјалне политике, пољопривреду, туризам и спорт.

Одборници су дали сагласност и на измене годишњег програма пословања  “Водовода” и “Стана” и извештај о реализацији годишњег плана рада Предшколске установе Ужице. Усвојен је и предлог Одлуке о приступању изради Стратегије развоја културе града Ужица за период 2024-2030, као и предлог Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за родну равноправност града Ужица 2022-2027. Дата је сагласност и на предлог Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности, за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину на територији града Ужица.