ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Усвојен други ребаланс буџета, увећање за 236,6 милиона динара

На 28. седници Скупштине града Ужица усвојен је други овогодишњи ребаланс буџета, којим је је предвиђено увећање за 236,6 милиона, тако да сада износи 5,26 милијарди динара.

Уз подсећање да је прво увећање буџета усвојено у јуну месецу, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Рдивојевић истакла је да је ово додатно увећање буџета последица анализе досадашњег остварења, као и пројекције и процене кретања до краја ове године.

“Јасно је да успевамо да одговоримо на заједно дефинисане приоритете и значајно унапредимо све оно што се финансира из градског буџета. Наравно, настављамо са улагањима у заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Имамо довољно средстава за субвенције домаћинствима, имамо довољно средстава али и подршку државе за енергетску санацију јавних објеката и установа. И овим ребалансом одвајамо додатни новац за Предшколску установу. Скоро 500 милиона динара ове године смо издвојили само за функционисање установе која брине о нашим малишанима. Настављамо са ширењем мреже вртића. У току је градња новог вртића на Царини, завршен је вртић у Карану, приводе се крају радови за вртић у Кремнима. Реконструишемо и друге објекте вртића, ускоро крећемо и са „Невеном”. Само ове године смо обезбедили додатних скоро 200 милиона динара у овој области. И нећемо ту стати, идемо даље – и у граду и у селима”, нагласила је градоначелница.

Према њеним речима, наставља се велики инвестициони циклус обнове, санације и реконструкције школа.

“Започела је и реконструкција “Прве основне школе”, реконструисаћемо у наредном периоду и преостале школе. Добили смо и подршку од стране државе за формирање Регионалног тренинг центра у простору бивше касарне за потребе дуалног образовања. То је важно за наше младе, наше школе, нашу привреду, наш град, али и за цео регион. Увећавамо средства за ученичке и студентске стипендије, пружамо подршку ученицима и студентима за такмичење, трудимо се да наградимо најбоље”.

Градоначелница је говорила и о мерама у области социјалне и популационе политике.

“Увећали смо издвајања за сваку новорођену бебу. Увећали смо издвајања за ђаке прваке. Увећали смо средства за мајке са троје и више деце, као и незапослене породиље. Ослободили смо плаћања трошкова боравка у вртићима породице за свако треће и наредно дете, одобравамо додатне попусте. Суфинансирамо у истој мери и трошкове боравка деце у приватној предшколској установи. Наставићемо и даље са овим мерама. Одвајамо довољно средстава у буџету за вантелесну оплодњу. Крећемо у формирање Регионалног центра за вантелесну оплодњу, пројекта вредног 33 милиона динара, уз подршку државе од 19,7 милиона динара”.

Овим ребалансом издвајају се средства за област културе, као додатна подршка за рад установа, спровођење програма, културних манифестација, али и инвестиција у објекте.

“У току су радови на гасном генератору у Народном позоришту. Започели смо озбиљне припреме али и конкретне радове на реализацији пројекта „Ужице престоница културе 2024”. Тренутно се реконструише велика сала Градског културног центра, гради лифт, ускоро почињу радови у Музеју. Ради се пројектно техничка документација и прибављају грађевинске дозволе за реконструкцију Миловановића виле, Дечији културни центар, Музеј керамике, Динарско-рибарско насеље у Мокрој Гори, Стазу светлости и клисури Ђетиње, легат Љубе Симовића у Градској библиотеци. Ове и наредне године, заједно са државом, улажемо 500 милиона динара у ове пројекте. Следеће године ћемо имати заокружену причу када су ови пројекти у питању. То су пројекти за садашње али и будуће генерације”.

Говорећи о издвајањима за спорт, градоначелница је нагласила да се издваја додатних 6,8 милиона динара. Такође, истиче да се опредељују додатна средства за област комуналне делатности.

“Настављамо све већа улагања у путну инфраструктуру, реконструкцију, текуће поправке и одржавање улица и путева. Овим предлогом ребаланса је предвиђено додатних око 220 милиона за те намене”.

Данас је усвојен и Извештај о извршењу Одлуке о буџету гада Ужица за период јануар-јун 2023. годину, који указује да су приходи и расходи буџета града остварени у планираним оквирима.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Веома успешно реализован пројекат „Поштуј младост, поштуј живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стравична несрећа код Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак, 11. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА