OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Uspori! 1.790 dece pešaka povređeno za pet godina

Državna Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka školske godine da vozači posebno budu oprezni jer se očekuje pojačan saobraćaj u zonama škola i naselja.
Agencija je podsetila da je za pet godina 1.790 dece koja su bila pešaci povređeno u saobraćaju, od čega 182 u zonama škola.
Vozačima je poručeno da je u zonama škola u naselju ograničenje brzne 30 kilometara na sat, dok je u takvim zonama van naseljenih mesta ograničenje 50 kilometara na sat.
Upozoreno je da je primena epidemioloških mera uticala na održavanje nastave i promene navika i ponašanja svih učesnika u saobraćaju.
„Deca nisu aktivno učestvovala u saobraćaju na putu od škole do kuće, a to je relacija na kojoj dolazi do povreda i saobraćajnih nezgoda u kojima deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta najčešće stradaju. Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju“, poručila je Agencija.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da deca najčešće stradaju u svojstvu vozača, pešaka i putnika u vozilu.
U periodu od 2016. do 2020. godine u saobraćaju je poginulo 44 dece osnovnoškolskog uzrasta, od čega 13 kao pešaci, 24 kao putnici i sedam kao vozači.

Od ukupno 13 poginulih dece pešaka, četvoro je život izgubilo na pešačkom prelazu.
Za tih pet godina bilo je 1.790 povređene dece u svojstvu pešaka, od toga 182 je povređeno u „zoni škole“, a 577 na pešačkom prelazu.

Agencija je navela da od ukupno 24 poginule dece u svojstvu putnika u vozilu, 21 dete je život izgubilo u putničkom automobilu, dvoje na traktoru i jedno na biciklu.

U svojstvu vozača život je izgubilo sedmoro dece školskog uzrasta i to šestoro na bicklu, a jedno kao vozač putničkog vozila.

Agencija je istakla da je prošle godine prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu vozača putničkog automobila.

„Molimo sve roditelje da čuvaju svu decu u saobraćaju i da budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju“, poručila je Agencija.

Vozače su podsetili i da se kazne i kazneni poeni dupliraju ukoliko prave saobraćajne prekršaje u prisustvu dece.

Izvior:Tanjug/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Народном позоришту премијера, у ГКЦ-у два концерта

Oglasna Tabla

Слабо интересовање за бербу малина, дневница од 3000 до 6000 динара

Oglasna Tabla

МУП идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве

Oglasna Tabla

Продужен рок за пријаву на конкурс за субвенционисану набавку ложних уређаја

Oglasna Tabla

Пет беба рођено у ужичком породилишту

Oglasna Tabla

Почео Xross Hard Enduro светски шампионат на Златибору

Oglasna Tabla

Времанска прогноза за четвртак 19. мај

Oglasna Tabla

Ученик шестог разреда претучен после школе, ударан рукама и тврдим предметом

Oglasna Tabla

7. такмичење у беседништву у част Десанке Максимовић

Oglasna Tabla