Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Uspori! 1.790 dece pešaka povređeno za pet godina

Državna Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka školske godine da vozači posebno budu oprezni jer se očekuje pojačan saobraćaj u zonama škola i naselja.
Agencija je podsetila da je za pet godina 1.790 dece koja su bila pešaci povređeno u saobraćaju, od čega 182 u zonama škola.
Vozačima je poručeno da je u zonama škola u naselju ograničenje brzne 30 kilometara na sat, dok je u takvim zonama van naseljenih mesta ograničenje 50 kilometara na sat.
Upozoreno je da je primena epidemioloških mera uticala na održavanje nastave i promene navika i ponašanja svih učesnika u saobraćaju.
„Deca nisu aktivno učestvovala u saobraćaju na putu od škole do kuće, a to je relacija na kojoj dolazi do povreda i saobraćajnih nezgoda u kojima deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta najčešće stradaju. Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju“, poručila je Agencija.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da deca najčešće stradaju u svojstvu vozača, pešaka i putnika u vozilu.
U periodu od 2016. do 2020. godine u saobraćaju je poginulo 44 dece osnovnoškolskog uzrasta, od čega 13 kao pešaci, 24 kao putnici i sedam kao vozači.

Od ukupno 13 poginulih dece pešaka, četvoro je život izgubilo na pešačkom prelazu.
Za tih pet godina bilo je 1.790 povređene dece u svojstvu pešaka, od toga 182 je povređeno u „zoni škole“, a 577 na pešačkom prelazu.

Agencija je navela da od ukupno 24 poginule dece u svojstvu putnika u vozilu, 21 dete je život izgubilo u putničkom automobilu, dvoje na traktoru i jedno na biciklu.

U svojstvu vozača život je izgubilo sedmoro dece školskog uzrasta i to šestoro na bicklu, a jedno kao vozač putničkog vozila.

Agencija je istakla da je prošle godine prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu vozača putničkog automobila.

„Molimo sve roditelje da čuvaju svu decu u saobraćaju i da budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju“, poručila je Agencija.

Vozače su podsetili i da se kazne i kazneni poeni dupliraju ukoliko prave saobraćajne prekršaje u prisustvu dece.

Izvior:Tanjug/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“