ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Успомене и заборав“ на сликама сестара Мицић из Крагујевца

У Народном музеју Ужице отворена је изложба слика „Успомене и заборав“ ауторки Теодоре и Анђеле Мицић, академских сликарки из Крагујевца. Ово је прва заједничка изложба две сестре коју Ужичани могу погледати до 8. децембра.

Изложбу, коју чине радови, углавном великих формата у комбинованој техници и уља на платну које повезује иста тема, успомене и заборав, отворио Ратко Трмчић, члан Градског већа за друштвене делатности.

“Уметнички опус Анђеле и Теодоре Мицић базира се на истраживању меморије, сећања и памћења. Свака појединачно бави се овом тематиком, заједнички изнедрујући део колективне породичне меморије. Кроз старе породичне фотографије, Анђела Мицић својим сликарским умећем поново их оживљава, стварајући интимна сећања која није директно доживела, али осећа велику потребу да их на овај начин истакне и продуби. Са друге стране Теодора Мицић свој ликовни израз даје кроз исраживање сукоба, светла и таме, сукоба великог и малог, старог и младог. Посматрајући радове сестара Мицић свако од нас може призвати сопствену прошлост и претке, инспиришући нас да застанемо и запитамо се над пролазношћу и успоменама”, истакао је Тмрчић.

Анђела Мицић истиче да је иста тема из два различита угла заправо идеја овог заједничког концепта.

“И она и ја истражујемо тај процес заборава код човека из два различита угла, ја пратим промене својих личних и колективног сећања и на који начин се то сећање мења кроз време. На сликама се заправо смењују исти ликови, који се како време пролази у нашем сећању модификују и мењају”.

Њена сестра Теодора Мицић истражује зашто људи имају потребу да неке ствари забораве.

“Ја се бавим потребом човека да заборави пређашње догађаје. На слици су крупно кадрирани спавачи, јер идеја је била да истражим заборав који се јавља у моменту сна. Ипак, сан је само симболички носилац, јер сам желела да истражим зашто се јавља потреба да неке ствари заборавимо и шта се дешава када се пробудимо”.

Сестре Мицић основне студије завршиле су на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, Анђела смер зидно сликарство, Теодора смер ликовне уметности, модул графика. На истом факултету су завршиле и мастер студије. Анђела је докторирала на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду на којем је Теодора, такође на докторским студијама, а ради и као сарадник у настави на Филолошко – уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, на Одсеку за примењену и ликовну уметност. Анђела је имала 14, а Теодора шест самосталних изложби. Обе су излагале на више од седамдесет колективних изложби, чланице су УЛУС-а и до сада су добитнице неколико награда и признања.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА