OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Uspešno privodimo kraju pet vekovnih kapitalnih projekata

“Pregazili smo put od mašte do željene realnosti, zato idemo dalje. Upravo se pripremamo se za izgradnju još jedne panoramske gondole, od Tornika do vrha Čigote. U toku je izrada idejnog projekta za taj poduhvat“, kaže predsednik Milan Stamatović.

U toku je jesen velikih ostvarenja čajetinske lokalne samouprave, period završetka višegodišnjih kapitalnih opštinskih projekata čija se vrednost meri milionima evra. Radovi na izgradnji zlatiborske “Gold gondole“ već su privedeni kraju. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Zlatibor (prvo takvo na našim prostorima) uskoro stupa u probni rad. Pred nama je otvaranje potpuno renovirane i modernizovane sportske hale u Čajetini… S tim što ovogodišnjem spisku tih vrednih ulaganja treba dodati i kupovinu sportske dvorane na Zlatiboru, kao i završetak izgradnje zgrade Кulturnog centra.

Kako u ovom trenutku na postignuto gleda predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je sa svojim timom godinama potpuno posvećen da se svi ti zahtevni ciljevi ostvare? Sudeći po izjavi za “Zlatiborske vesti“, on je vrlo zadovoljan urađenim, ne krije svoj ponos.

– Mi smo samo u ovoj godini, ne računajući putnu infrastrukturu i sve redovne aktivnosti, realizovali pet vekovnih, kapitalnih projekta. Dobro znaju naši građani da su to najduža na svetu „Gold gondola“ vredna 13 miliona evra, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) sa uloženih četiri miliona evra, velelepni Kulturni centar u srcu Zlatibora, sportska dvorana na Zlatiboru površine 9.000 kvadratnih metara za 1,6 miliona evra, a postojeća sportska hala u Čajetini je rekonstruisana u moderno zdanje i sada je ponos svih stanovnika opštine. Sve to gotovo u potpunosti realizovali smo iz budžeta oštine. Podsećam da je pre deset godina taj budžet bio svega oko 200.000 evra, a danas je neuporedivo veći (dostignut je budžet Užica koje ima četiri puta više stanovnika). Mi smo svuda postali prepoznatljivi po finansijskoj stabilnosti, poslujemo kao kakva profitabilna kompanija. Zato u narednu godinu posle pet ovih kapitalnih projekata ulazimo finansijski rasterećeni. Biće više para za dalja ulaganja u naša sela i sedište opštine, u turističku infrastrukturu, puteve, poljoprivredu, nove sisteme vodosnabdevanja, ekološke projekte – ističe predsednik Stamatović.Untitled3

S tim što se, napominje on, posle ovih urađenih neće stati sa značajnim projektima.

– Uvideli smo da naši poduhvati ostaju za naredne generacije, kao trajna vrednost. Setimo se da smo narodnom mobom započeli gradnju najduže panoramske gondole na svetu, u vreme dok su se drugi protivili. Rezultat te upornosti i posvećenosti je vidljiv. Pregazili smo put od mašte do željene realnosti, Zlatibor je danas najposećenije naše turističko mesto. Zato idemo dalje. Upravo se pripremamo se za izgradnju još jedne panoramske gondole, od Tornika do vrha Čigote. U toku je izrada idejnog projekta za taj poduhvat. Zato što Čigota ima velike potencijale za zimske i adrenalinske sportove. Uporedo s tim, duž trase „Gold gondole“ gradićemo „Novi Zlatibor“ prepun sadržaja. Radiće se to, kao i dosadašnje investicije, iznad merila na koja smo navikli.

Čajetina će zahvaljujući svojoj finansijskoj stabilnosti i dobrom organizovanju postati i prva ekološka opština u Srbiji, najavljuje Milan Stamatović. Uz već sagrađeno zlatiborsko postrojenje takvi projekti su urađeni i za ostala naselja. Predstoji izgradnja postrojenja u Čajetini, zatim u Mačkatu i Sirogojnu.

– Gradićemo mini postrojenja za pojedina naselja gde je broj stanovnika povećan. Na ovim mestima imamo kanalizacionu mrežu i kolektore što je preduslov za izgradnju PPOV. Gradićemo kolektore u seoskim sredinama da bi i te mesne zajednice u perspektivi dobile postrojenja za preradu otpadnih voda. Uspostavljamo i novi sistem vodosnabdevanja. Već je prilično urađeno na crpnoj stanici izvorišta Sušičko vrelo. U narednoj godini odatle kreću radovi do prvih rezervoara u Tripkovi i Šljivovici. U sledećoj fazi će voda sa Sušičkog vrela stići do Zlatibora.

Stalna ulaganja u sela, poljoprivredu i seosku infrastrukturu predsednik opštine posebno pominje. Opština poljoprivrednicima daje značajne subvencije, koje će naredne godine, po završetku kapitalnih projekata, biti još veće. Lokalna samouprava je preko “Zlatiborskog eko agrara“ okupila i pomaže proizvođače hrane, ona osniva i Agroindustrijski centar. S ciljem da, kao garant ugovorenih poslova, obezbedi otkup i plasman kvalitetnih tradicionalnih proizvoda. Seljaka da zaštiti od stihije tržišta i surovih monopolista, a selo sačuva. Dosadašnja ulaganja daju rezultate, u selima našeg kraja povećava se broj novorođene dece i prvaka upisanih u seoske škole. A biće i izvoza dobrih seoskih proizvoda.

– Postojeća Kancelarija za saradnju sa Ruskom federacijom dala je doprinos razvoju turizma, dostigla svoj početni domet i biće ujedinjena sa budućim Agroindustrijskim centrom, kako bismo viškove robe izvozili. Na tome ozbiljno radimo – kaže predsednik Stamatović.

Izvor: goldgondola.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla