ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Usluga eGrađanin dostupna i Užičanima

Grad Užice u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na unapređenju usluga koje Užičani često koriste. Tako je prošle godine uz pomoć Ministrastva državne uprave i lokalne samouprave otvoreno Jedinstveno upravno mesto, gde građani na jednom mestu mogu da obave većinu poslova vezanih za službe Gradske uprave. Grad je ranije uveo i post terminale za elektronsko plaćanje kako u lokalnoj poreskoj administraciji, tako i u jedinstvenom upravnom mestu i u Gradskoj upravi za urbanizam. Sada po rečima člana Gradskog veća Ivana Stanisavljevića imaju i novu mogućnost:

“Elektronski građanin je jedna od novih usluga e-uprave za koju svi naši sugrađani mogu da se prijave i da pomoć dobiju u kancelariji broj 12. Uz pomoć pametnog telefona mogu da instaliraju Consent ID aplikaciju i da dobiju korisničko ime i lozinku za dvofaktorsku autentikaciju. Na taj način će sugrađani, primera radi, svakodnevno moći da imaju uvid u svoje poreske obaveze, kako na lokalnom tako i republičkom nivou ili uvid u svoje izvode iz matične knjige rođenih ili venčanih. Takođe se mogu prijavljivati za uslugu e-vrtić i za izradu nove vozačke dozvole u Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Ovakva vrsta usluge naročito dobro se pokazala u situaciji u kojoj smo se našli usled pandemije kovida 19, a pored uobičajenih procedura građanima su dostupne i usluge vezane za vakcinaciju.

“Sugrađani koji žele da se vakcinišu mogu na ovaj način da se prijave za vakcinaciju, vakcinisani sugrađani mogu da imaju uvid u svoj elektronski sertifikat o vakcinaciji kao i o rezultatima PSR testa u slučaju testiranja,” dodaje Stanisavljević.

On poziva sugrađane da se obrate službenicima Gradske uprave Užice, u kancelariji br 12, gde će dobiti pomoć prilikom kreiranja dvofaktorske autentikacije, koja za prijavljivanje ne koristi sertifkat. Građani dobijaju od službenika odštampane parametre i pomoć za pokretanje aplikacije na mobilnom telefonu (Consent ID). Prilikom prijavljivanja na Portal eUprave građanima je dovoljno da ukucaju korisničko ime, nakon čega će im na mobilni telefon stići zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu.

Kreiranjem naloga, ili posedovanjem el. sertifikata i čitača, po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje , Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda. To zapravo znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа