ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Услови за добијање бесповратне помоћи за куповину сеоске куће

Било да неко живи сам, у ванбрачној или брачној заједници, или је самохрани родитељ, моћи ће да конкурише за добијање бесповратне новчане помоћи од државе за куповину сеоске куће. То је основни услов који сваки подносилац захтева за новцем мора да испуни, а списак услова и документације је подугачак, и може да се нађе у тексту јавног конкурса који је објављен на сајту Министарства за бригу о селу.

Држава издвоја 500 милиона динара (4,2 милиона евра) за куповину кућа, а појединац, односно породица, максимално ће моћи да добије 1,2 милиона динара (око 10.200) евра. Прикупљање документације може да почне одмах, а захтеви се предају најкасније до 1. новембра ове године, преноси Данас.

Основни услови које подносиоци захтева за овом врстом помоћи морају да испуне су да су пунолетни држављани Србије, са непрекидним пребивалиштем у земљи од три године, да немају више од 45 година, као и да нису осуђивани, нити власници или сувласници непокретности у Србији. Осим тога, услов је и да у последњих пет година нису отуђили неку непокретност или је стекли, не рачунајући пољопривредно земљиште.

Будући власници сеоских кућа не смеју да имају неизмирених обавеза које се тичу јавних прихода, против њих не сме да се води извршни поступак, а не смеју ни да буду у крвном сродству са продавцем некретнине, као ни тазбинском и адоптивном. Уз то, не смеју да буду у поступку одобравања за куповину непокретности. Сви ови услови важе за оба ванбрачна или брачна партнера.

Осим оних који желе да пазаре сеоску кућу, да би била купљена, и сама кућа мора да испуни одређене услове. Пре свега основне услове за живот и становање, да се налази у приградским или градским насељима или насељеном месту у ком постоји бар један објекат јавне службе, да вредност куће одоговара тржишној, као и да се кућа налази на истој катастарској парцели као окућница или на суседној.

Кућа мора бити уписана у катастар, и не сме бити предмет судског спора и нерешених имовинско-правних односа. Подносиоци пријаве за бесповратну помоћ морају се обавезати да ће осигурати кућу на 10 година. Осим тога, та непокретност неће смети да буде део неке залоге или хипотеке у истом том року.

У Уредби којом је регулисана бесповратна помоћ наведен је и комплетан списак документације. Има 22 документа која треба прибавити и поднети, између осталих, уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, фотокопија личне карте, уверење о пребивалишту и неосуђиваности, седам различитих изјава, као и потврде Министарства финансија о томе да нема дуговања.

Сеоском кућом са окућницом сматра се, како се наводи у Уредби, кућа са економским двориштем, које се налази на истој катастарској парцели као и сеоска кућа или на суседним парцелама у односу на сеоску кућу.

Бесповратна средства нису намењена за опремање сеоске куће и окућнице, као и порез на пренос апсолутних права приликом купопродаје, порез на имовину, трошкове прикупљања документације за пријављивање на јавни конкурс, као и за грађевинске радове за адаптацију сеоске куће.

Рок за подношење пријаве је најкасније 1. новембар, а документација се шаље на адресу Министарства за бригу о селу (Булевар Михајла Пупина 2а, Београд) или се предаје лично на писарници. Бесповратна средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава до утрошка средстава, најкасније до 30. новембра.

Уговор закључују подносилац пријаве, јединица локалне самоуправе и Министарство, а од тренутка када се уговор закључи подносилац има рок од 20 дана да осигура кућу, и то на период од 10 година.

Општина ће бити надлежна да контролише да ли је све испуњено, а уколико не буде поштован уговор Министарство може да га раскине. У том случају они који су добили новац мораће да га врате држави.

ГЗС/Бизнис.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Огромне количине отпада опет стигле у Србију из Црне Горе, еколошка бомба само што не експлодира

ОГЛАСНА ТАБЛА

Угоститељске услуге у марту скупље за 9,7 одсто него пре годину дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Искористите сунчан и топао дан – од сутра пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА