13.5 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

USLOVI I PRAVILNIK O STIPENDIRANJU UŽIČKIH STUDENATA OSTAJU ISTI

011

Nakon najvljenih izmena kriterijuma za stipendiranje studenata i u skladu s tim, promene Pravilnika o stipendiranju iz budžeta Grada Užica, reakcije Unije studenata Užica koja je najavila oštre protesne mere, u ponedeljak 7 . novembra održan je sastanak predstavnika Unije studenata i čelnika Grada: zamenika gradonačelnika Nemanje Nešića i člana Gradskog veća za privredu Momira Petrovića.

Nakon sastanka koji je, iza zatvorenih vrata, trajao duže od sat vremena, Radovan Novaković, predsednik Unije studenata Užica, rekao je:

006-Problem je bio što studenti nisu bili uključeni u ceo proces odlučivanja i sprovođenja procesa oko stipendija, i zbog čega smo zahtevali ovaj sastanak. Informacije koje smo dobili jesu da će do 20 . novembra biti raspisana dva konkursa: prvi , za stipendije na osnovu istog Pravilnika koji je donet prošle godine, gde će samo datum biti promenjen. Po rečima zamenika gradonačelnika, to će biti aposolutno isti pravilnik po osnovu koga će biti dodeljene i isplaćene stipendije kao i do sada. To je najvažnije sa ovog sastanka i što je izazvalo našu reakciju. Drugi konkurs će, takođe biti raspisan do 20- tog novembra, a zavisno od toga koliki broj privrednih subjekata se opredeli za stipendiranje studenata. Rezime sastanka je da će biti dva Pravilnika po osnovu koga će se vršiti stipendiranje studenata, a dobili smo uveravanja da ćemo do 15 – tog novembra znati koliko se privrednih subjekata zainteresovanih za stipendiranje studenata javilo.

Na pitanje šta je najviše zamereno novom Pravilniku koga su čelnici Grada najavili protekle nedelje , Novaković je odgovorio:

-Kao prvo, da se razumemo, to nije stipendiranje, nego kreditiranje. Stipendiranje koje je do sada vršeno, i za koje se nadamo da će se odvijati i u budućnosti, podrazumeva , suštinski-nagrađivanje studenata za njihov rad, dakle, za studente koji su imali prosek preko 9, 0 u toj školskoj godini. Drugi koncept, u kome se radi o uključivanju privrede je dobar, i to smo rekli nadležnima, čak i da smo spremni da pomognemo, ali: tu se ne radi o stipendiranju, već o kreditiranju. Ako se neko obavezuje da nakon četiri godine sufinansiranja na ovaj način, radi nakon toga 8 godina kod tog privrednog subjekta, onda se ne radi o stipendiji, već o kreditiranju. Naravno, protiv ovog koncepta nemamo ništa novo.004

Novaković je izjavio i da „blokade institucija Grada najavljene za četvrtak neće biti“,  i da će se Unija studenata oglasiti nakon 20. novembra.

  • U ovom slučaju radi se o stipendiranju između 180 i 200 studenata , i ne očekujemo , realno gledano, da privredni subjekti neće finansirati više od 10 do 20 studenata, tako da u biti očekujemo da sve ostane isto kao i u ranijem periodu. Takođe je bitno, da nam je rečeno da će za sve studente sa prosekom preko 9,0 , Grad naći načina da iz sredstava budžeta finansira stipendije.

Ispred Grada Užica nakon ovog sastanka. niko od zvaničnika nije dao bilo kakvu izjavu za javnost, te ostaje da se čeka 20.novmebar kada će se znati dalji razvoj događaja.

Izvor: pasaz.rs/M. Nikolić

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla