ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ускоро редован железнички саобраћај између Мокре Горе и Вишеграда (ВИДЕО)


 

“Наш циљ је да железницу додатно интегришемо са Републиком Српском и за петнаест дана Мокру Гору поново ћемо повезати са Вишеградом и тиме ћемо добити јединственост како у саобраћајном тако и туристичком смислу”, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић  након што је у Мокрој Гори одржао састанак са делегацијом Републике Српске на коме је формирана Комисија ради поновног успостављања железничког саобраћаја до Вишеграда.

Састанку су присуствовали и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, директор „Србија воза“ Иван Булајић,  министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, као и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Министар Момировић је истакао важност свих аутопутева као и брзих пруга које се граде јер се управо на тај начин повезује регион.

“Без квалитетне саобраћајне инфраструктуре, без јачања економије неће бити бољег стандарда ни у Србији, ни у Републици Српској, ни у БиХ, али ни на Балкану”, закључио је министар Момировић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић потврдио je да је овај састанак јасан показатељ интензивне сарадње, али и великог труда како би се унапредили заједнички потенцијали.

“На основу закључака са данашњег састанка може се очекивати у што скоријем временском периоду поновно успостављање саобраћаја од Мокре Горе до Вишеграда”, рекао је Ћорић.

Успостављање редовног саобраћај за Вишеград, од великог је туристичког значаја за регије с обе стране границе и значајан пројекат у оквиру веза Републике Србије и Републике Српске, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Зато смо веома захвални Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре и министру Томиславу Момировићу као и ресорном министарству у Републици Српској на уложеним напорима да се успостави редован железнички саобраћај и да се на тај начин додатно унапреди сарадња наших железничких предузећа и туристичких организација. Туристи су све захтевнији, а ми сви заједно, трудимо се да проширењем и обогаћивањем туристичке понуде изађемо у сусрет њиховим захтевима. Зато ће Град Ужице пружити неопходну подршку и све што је потребно како би овај значајан пројекат заживео. Нашим планским и стратешким документима предвидели смо даље кораке за унапређење инфраструктуре и свих осталих садржаја овде у Мокрој Гори и надамо се да ћемо успети у намери да развојем туристичих потенцијала на виши ниво подигнемо и привредну активност. На тај начин створићемо услове да млади људи овде остају да живе и раде, а са друге стране стварамо услове да из године у годину овде борави све већи број туриста”.

Начелник општине Вишеград Младен Ђурђевић изразио је наду да ће веома брзо доћи до реализације договореног.

“Очекујемо да ће заинтересованост бити велика јер из године у годину имамо све већи број туриста. Хвала свима који су допринели да се овај састанак одржи и донесу конкретна решења”

Железничка пруга Мокра Гора – Вишеград је пруга узаног колосека, дужине око 25 км. Након обнове пруге у августу 2010. године је прва композиција саобраћала од Мокре Горе до Вишеграда. У периоду од 2012. до 2019. године, возови су према потреби саобраћали на релацији Мокра Гора – Вишеград.

Током 2020. године воз „Носталгија“ није саобраћао на релацији Мокра Гора – Вишеград, а у протеклој години редован саобраћај воза „Носталгија“ организован је на прузи Мокра Гора – Шарган Витаси, а не и до Вишеграда.

 

Град Ужице
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужички фестивал ходања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА