-0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Uskoro konkurs za opštinsku pomoć poljoprivrednicima

Lokalna samouprava u Novoj Varoši objaviće ovih dana konkurs za dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima sa područja novovaroške opštine u ukupnom iznosu od 7.000.000 dinara. Iz opštinske kase će ove godine , sredstvima od 2.000.000 dinara, biti finansirane i veterinarske usluge veštačkog osemenjavanja krupne stoke i otplaćivane kamate na poljoprivredne kredite poslovnih banaka. Za realizaciju ove mere budžetom za 2018. predviđeno je milion dinara.

I ove godine se očekuje veliko interesovanje proizvođača, koji subvencionisana sredstva mogu iskoristiti za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju objekata, nabavku kvalitetnih grla stoke, pčelinjih društava, sistema za navodnjavanje, plastenika, podizanje i obnavljanje zasada…Opština će programe poljoprivrednika koji budu dobili “zeleno svetlo” na konkursu finansijski podržati sa najverovatnije četrdesetak odsto od ukupne vrednosti investicije.

Iz lokalne uprave najavljuju još dve mere u okviru ovogodišnjeg programa podsticaja poljoprivrednicima.

-Proizvođačima ćemo pomoći i kroz otplatu kamata na poljoprivredne kredite, zahvaljujući kojima će takođe moći da nabave mehanizaciju i drugu opremu, kupe kvalitetna grla ili novac eventualno ulože u obrtna sredstva. Opština i Banka Intesa pozivaju sve zainteresovane kandidate da konkurišu za beskamatni kredit u iznosu od 120.000 do 500.000 dinara – naglašava Marijana Đokić ,pomoćnica predsednika opštine i šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

U cilju unapređenja stočarstva i uvećanja stočnog fonda, lokalna samouprava će prvi put ove godine finansirati veterinarske usluge veštačkog osemenjivanja krupne stoke u registrovanim gazdinstvima na teritoriji opštine Nova Varoš. Iz lokalne kase je za ovu namenu izdvojeno dva miliona dinara. Kako ističu u KLER-u, ova mera je, sudeći prema interesovanju stočara, pun pogodak, o čemu svedoči podatak da je za svega nekoliko dana od pokretanja akcije, prihvaćeno odnosno u toku realizacije oko 350 zahteva poljoprivrednika. Inače, prema podacima iz Opštine, stočni fond je za poslednjih sedam godina uvećan za oko 1.000 grla krupne stoke. Računa se da je tome doprinela i dodela opštinskih subvencija Stočni fond trenutno broji 8.954 grla, od kojih su 5.652 muzne krave.

-Podsticajne mere u okviru opštinskog programa razvoja agrara samo su jedan segment pomoći poljoprivrednicima da unaprede svoja gazdinstva i proizvodnju. Podrška iz opštinske kase obezbeđena je i za poljoprivredna udruženja, investiramo i u putnu i vodovodnu infrastrukturu po selima, a sve sa ciljem da podignemo kvalitet života ljudi koji žive na seoskom području – naglašava Radosav Vasiljević, predsednik novovaroške opštine.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za sredu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Oglasna Tabla

Zbog radova na vodovodnoj mreži u četvrtak 11. decembra bez vode potrošači u Dositejevoj ulici i delu Ulice Kralja Petra

Oglasna Tabla

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra 20 miliona evra (VIDEO)

Oglasna Tabla

Požrtvovana vaspitačica iz Ivanjice: „Za njihov osmeh išla bih peške i do Beograda“

Oglasna Tabla

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla