9.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Uskoro identifikacione kartice za penzionere

Kartice će izrađivati PIO fond i biće besplatne. Već od aprila planirano je da svi novi korisnici prava uz rešenje o penziji dobiju i identifikacionu karticu, dok će za ostale penzionere sukcesivno biti urađene i podeljene do kraja godine.

Član UO PIO fonda Dragoslav Đukanović kaže za Tanjug da je na poslednjoj sednici UO Fonda donet Pravilnik koji precizno definiše tu oblast. Pojašnjava da će kartica sadržati samo ime i prezime korisnika, identifikacioni broj, filijalu gde prima penziju. Inicijativu za izradu kartice pokrenulo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

„Svaki od 1.729.000 penzionera u Srbiji dobiće identifikacionu karticu koju će moći da prilože kao dokaz da su u penziji. To su dosada činili penzionim čekom”, pojasnio je on. Mnoge trgovinske, zanatske, ugostiteljske radnje daju popuste za penzionere, a kao dokaz penzioneri su morali da prilože penzioni ček.

„Ček sadrži mnogo više ličnih podataka o penzioneru, iznos penzije koje je mogao da vidi svako tokom dokazivanja statusa. Taj problem će biti prevaziđen uvođenjem identifikacione kartice”, naglasio je Đukanović.

Ministar za rad Zoran Đorđević nedavno je izjavio da se kartice za penzionere rade po ugledu na Senior kartice koje su naišle na veliku podršku u Beogradu. Ministarstvo će nastojati, kako je rekao, da uključi što više kompanija i ustanova na lokalu te da uz penzionerske kartice najstariji sugrađani ostvare brojne popuste. Nedavno je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio da je korisna inicijativa o izdavanju kartica za penzionere, jer sadrži minimum ličnih podataka potrebnih za dokazivanje statusa penzionera.

„Na ovaj način otklonila bi se bilo kakva potreba za izdavanjem nekakvih posebnih oblika personalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava, koje u praksi dovode do nezakonite obrade podataka”, naveo je Šabić.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla