Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Uskoro i nadoknada za potrošače koji vrate PET ambalažu u prodavnice

Ministarstvo zaštite životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se potrošačima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca.

Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način građanima davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je Tanjugu da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže.

Prema rečima ministra, u toku je izrada studije o takozvanom „depozitnom sistemu„, a koja će kako je najavio, za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi.

„Na kraju ćemo doneti odluku ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista“, napominje ministar.

Posle javne rasprave, dodaje, ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude „otvoreno i zatvoreno“.

Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji.

„Još nisam sasvim zadovoljan. Biću zadovoljan kada plastiku tog tipa potpuno izbacimo iz upotrebe, ili svedemo na minimum“, kaže Trivan i ističe da se moraju menjati navike građana po pitanju upotrebe plastičnih kesa.

Trgovinski lanci, podseća, prvo su kese naplaćivali dva dinara, a neki od njih su nedavno podigli cenu kese na pet dinara.

„Šta će se desiti dalje i koliko će cena ići gore ili dole, zavisi od njih“, kaže ministar.

Trivan najavljuje i da će resorno ministarstvo ove godine raditi na izmeni propisa pa će neke od nadležnosti ovog ministarstva biti prenete na opštine i gradove.

„Dobro je da građani znaju da su njihovi lokalni lideri u stvari odgovorni za stanje životne sredine, da sav pritisak po pitanju životne sredine ne bude usmeren ka ministarstvu i Vlada Republike Srbije. Što više tih instrumenata budemo predavali lokalnim zajednicama, Srbija će nam biti čistija“, istakao je Trivan.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Памук кифлице: Фино пециво с џемом и кокосом, мекано к’о душа!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од поноћи креће пријава за 5.000 динара: Ко има право на помоћ и који су услови?

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Владимиром Живановићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

1. децембра у ГКЦ-у изложба фотографија Драгана Карадаревића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Братислав из Ариља жив и здрав- јавио се родитељима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Француски филмски караван: Дани з’анимације

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најбољу дефиницију живота оставио нам је Душко Радовић: Снажна порука за све оне који стално кукају на живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Осмаци се изјашњавају о трећем тесту од 1. до 30. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стиже још пара од бесплатних акција: Телеком је најавио исплату дивиденде, ако их нисте продали на рачуну имате преко 100 евра!

ОГЛАСНА ТАБЛА