19.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Uskoro i nadoknada za potrošače koji vrate PET ambalažu u prodavnice

Ministarstvo zaštite životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se potrošačima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca.

Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način građanima davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je Tanjugu da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže.

Prema rečima ministra, u toku je izrada studije o takozvanom „depozitnom sistemu„, a koja će kako je najavio, za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi.

„Na kraju ćemo doneti odluku ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista“, napominje ministar.

Posle javne rasprave, dodaje, ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude „otvoreno i zatvoreno“.

Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji.

„Još nisam sasvim zadovoljan. Biću zadovoljan kada plastiku tog tipa potpuno izbacimo iz upotrebe, ili svedemo na minimum“, kaže Trivan i ističe da se moraju menjati navike građana po pitanju upotrebe plastičnih kesa.

Trgovinski lanci, podseća, prvo su kese naplaćivali dva dinara, a neki od njih su nedavno podigli cenu kese na pet dinara.

„Šta će se desiti dalje i koliko će cena ići gore ili dole, zavisi od njih“, kaže ministar.

Trivan najavljuje i da će resorno ministarstvo ove godine raditi na izmeni propisa pa će neke od nadležnosti ovog ministarstva biti prenete na opštine i gradove.

„Dobro je da građani znaju da su njihovi lokalni lideri u stvari odgovorni za stanje životne sredine, da sav pritisak po pitanju životne sredine ne bude usmeren ka ministarstvu i Vlada Republike Srbije. Što više tih instrumenata budemo predavali lokalnim zajednicama, Srbija će nam biti čistija“, istakao je Trivan.

Izvor: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla