ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ускачу у ватру и спасавају животе: Милан из Ужица (27) један је од најмлађих ватрогасаца-спасилаца Златиборског округа

Они су истински хероји данашњице

Једно од најплеменитијих занимања, али у исто време и изузетно ризично, свакако је ватрогасац-спасилац. Они који одлуче да се ухвате укоштац са ватреном стихијом и многим опасним ситуацијама с правом се називају истинским херојима.

Пружају безерезервну помоћ људима у невољи, а то значи да се врло често могу и сами наћи у опасности. Увек су тамо где је најтеже, било да је у питању пожар, поплава, снежни намет или саобраћајна несрећа, а приоритет им је увек спасти људске животе. За младог Милана Синђића (27), управо то је био основни мотив да одабере ово занимање за свој животни позив.

– Тај осећај је непроцењив, и то је оно што води многе људе који се баве овим занимањем, јер не постоји ништа слично што човек може да доживи као што је тај утисак када се вратимо са успешно изведене интервенције, где смо имали прилику некоме да спасемо живот и помогнемо му – казао је за РИНУ млади ватрогасац Синђић.

Ово је за њега најлепши и најхуманији позив, који са собом носи многобројне изазове, али, како каже, помоћ старијих колега и тимски рад пут су до успешно обављеног посла.

– У сваком тренутку када се појави неки нови радник, као што сам то био ја, битно је да су старије, искусније колеге спремне за сарадњу и да желе да укажу на све евентуалне потешкоће и све оно што може да буде проблем. На тај начин, кроз припреме и тактичке вежбе свако од младих радника успе да се за кратко време оспособи да буде прави ватрогасац – додао је Милан.

Током прошле године обавили више од 1.000 успешних интервенција
На више од 1.150 интервенција изашли су ужички ватрогасци-спасиоци током прошле године. Када дужност позове, ови неустрашиви момци спремни су за неколико секунди како би храбро, рационално и одважно помогли у најтежим ситуацијама. Срећа и осмех на лицима оних којима су помогли, њихова је највећа награда, а тајна успешног деловања је у сложном колективу.

– Један другом чувају главу и живот, никада не улазе сами у пожаре, већ у пратњи колега, једноставно, то је такав посао. Уз то, одликује их страст у колективу, јер је ватрогасац као један део целине. Захваљујући том тимском раду, ми смо једна од боље организованих јединица у Србији, и зато смо постигли бројне успехе – казао је Саша Цицварић, начелник Одељења за ванредне ситуације Града Ужица.

Једног ватрогасца прате бројна одрицања и напори, што потврђује и податак да треба проћи од три до пет година да би се најбољи кандидати могли назвати ватрогасцима-спасиоцима.

– Након завршене селекције, одлазе на основни курс за полазнике ватрогасно-спасилачких јединица који траје више од три месеца, затим се враћају у матичне јединице где добијају свог ментора који прати њихов рад у наредних пет година, потом их оцењује и тек тада могу да буду формирани ватрогасци са сталним запослењем – каже Цицварић.

Ове године МУП је расписао конкурс за 300 ватрогасаца-спасилаца широм Србије, а само најбољи кандидати добиће прилику да се баве најхуманијим занимањем. Сви они који желе да постану део овог јединственог тима морају да испуњавају одређене услове – од психофизичких способности до безбедносних, који се бодују, и касније бирају најбољи.

24 седам

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА