OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

УСАИД-ов пројекат “Боља енергија” представљен у Ужицу

У Ужицу је представљен пројекат “Боља енергија” који УСАИД ће се реализовати у Србији у наредних пет година. Циљ овог пројекта је да кроз техничку подршку и циљане подстиције корисницима из јавног и приватног сектора, пре свега топланама и стамбеним заједницама, омогући усвајање добрих пракси из области енергетске ефикасности и употребе обновљиве енергије.

Пројекат у коме ће учествовати и Град Ужице ће настојати да реши питање недостатка подстицаја као и ограничених инвестиција у области обновљивих извора и енергетску ефикасност, затим питање неефикасног коришћења енергетских ресурса као и слабо заступљену употребу обновљивих извора енергије. Његова реализација подразумева анализу техничких и финансијских капацитета, израду плана и подршку спровођењу побољшања у градским топланама и вишестамбеним зградама што ће значајно унапредити енергетску ефикасност.

Поред наведеног предвиђена је сарадња са општинским и републичким властима како би се отклониле препреке за улагања у унапређења и инсталације које доприносе енергетској ефикасности, израда модела и система подршке улагањима у системска побољшања градских топлана, као и чистија решења за грејање стамбених и других зграда, посебно вишеспратних стамбених зграда.

Пројекат ће трајати до септембра 2026. године и требало би да унапреди оперативну ефикасност компанија за даљинско грејање, енергетску ефикасност стамбених зграда, а адресираће и препреке везано за микро обновљиву енергију, нарочито одредбе у области нето мерења (дозволе, тестирање, и друго)  кроз регулаторне и законодавне реформе. Очекује се да ће се повећати улагања приватног сектора у енергетску ефикасност и обновљиву енергију. Најважнији резултати биће смањење емисије загађивача ваздуха и повећана количина енергије произведена из алтернативних енергетских извора.

Укупна вредност пројекта “Боља енергија“ који ће бити реализован у нашој земљи је 10 милиона долара, а финансира га УСАИД.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla