ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

УСАИД-ов пројекат “Боља енергија” представљен у Ужицу

У Ужицу је представљен пројекат “Боља енергија” који УСАИД ће се реализовати у Србији у наредних пет година. Циљ овог пројекта је да кроз техничку подршку и циљане подстиције корисницима из јавног и приватног сектора, пре свега топланама и стамбеним заједницама, омогући усвајање добрих пракси из области енергетске ефикасности и употребе обновљиве енергије.

Пројекат у коме ће учествовати и Град Ужице ће настојати да реши питање недостатка подстицаја као и ограничених инвестиција у области обновљивих извора и енергетску ефикасност, затим питање неефикасног коришћења енергетских ресурса као и слабо заступљену употребу обновљивих извора енергије. Његова реализација подразумева анализу техничких и финансијских капацитета, израду плана и подршку спровођењу побољшања у градским топланама и вишестамбеним зградама што ће значајно унапредити енергетску ефикасност.

Поред наведеног предвиђена је сарадња са општинским и републичким властима како би се отклониле препреке за улагања у унапређења и инсталације које доприносе енергетској ефикасности, израда модела и система подршке улагањима у системска побољшања градских топлана, као и чистија решења за грејање стамбених и других зграда, посебно вишеспратних стамбених зграда.

Пројекат ће трајати до септембра 2026. године и требало би да унапреди оперативну ефикасност компанија за даљинско грејање, енергетску ефикасност стамбених зграда, а адресираће и препреке везано за микро обновљиву енергију, нарочито одредбе у области нето мерења (дозволе, тестирање, и друго)  кроз регулаторне и законодавне реформе. Очекује се да ће се повећати улагања приватног сектора у енергетску ефикасност и обновљиву енергију. Најважнији резултати биће смањење емисије загађивача ваздуха и повећана количина енергије произведена из алтернативних енергетских извора.

Укупна вредност пројекта “Боља енергија“ који ће бити реализован у нашој земљи је 10 милиона долара, а финансира га УСАИД.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја