OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Упркос упозорењима и казнама, скоро 90 одсто родитеља неправилно превози децу у колима

На нашим путевима деца највише страдају као путници у возилима. Један од најчешћих разлога је некоришћење, односно неправилно коришћење ауто-седишта и друге опреме за превоз деце у возилу. Упркос упозорењима и казнама, код нас, тек за свако треће дете до 12 година, користи се сигурносна опрема и ауто-седиште.

У рукама и на предњем седишту, уместо да су везани на свом месту. Подаци са терена показују да се скоро 90 одсто деце неправилно превози.

„Родитељи морају да схвате да свако везивање детета у дечијем седишту јесте једна лекција и јесте један пример да им покажу како се поштују саобраћајна правила. У случају судара наша тела се понашају као крпене лутке у случају чеоног судара и превртања дете које није у седишту везано на правилан начин ће страдати“, истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Правилно је да између детета и каиша има простора за један прст. Пре вожње проверите да ли је седиште добро причвршћено, а приликом куповине да ли је по стандардима. Најскупље не мора да значи да је и најбезбедније.

„У највећем броју продавница се налазе седишта која су хомологована, на сваком седишту постоји једна наранџаста налепница или етикета на којој су наведене две директиве Европске уније и на којој је наведено за који узраст може да се користи“, каже Душко Пешић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Сада се у седишту превози двоструко више деце него пре осам године. На то су утицале општине и Агенција за безбедност саобраћаја поклањајући седишта, али и полиција – не само казнама већ и обукама.

„У 11 месеци ове године 1.200 возача је санкционисано због непрописног превоза деце у возилима. Од тог броја 120 возача је санкционисано зато што су превозили децу на предњем седишту на месту возача и сувозача. Морам да кажем да је то за једну трећину или за 31 посто више у односу на исти период прошле године“, напомиње Славиша Лакићевић, в.д. начелник Управе саобраћајне полиције.

Казне за несавесне родитеље износе од 5.000 динара до 120.000 динара за вожњу детета на месту возача или месту које није предвиђено за седење. Уз новчане казне зависно од врсте прекршаја иду и казнени поени, затвор и забрана управљања моторним возилом.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пет беба рођено у ужичком породилишту

Oglasna Tabla

Почео Xross Hard Enduro светски шампионат на Златибору

Oglasna Tabla

Времанска прогноза за четвртак 19. мај

Oglasna Tabla

Ученик шестог разреда претучен после школе, ударан рукама и тврдим предметом

Oglasna Tabla

7. такмичење у беседништву у част Десанке Максимовић

Oglasna Tabla

Вечерас почиње фестивал “ Деца међу нарцисима“

Oglasna Tabla

Ужице плеше – Mатурантски плес у петак 20. маја

Oglasna Tabla

29. фестивал гуслара Србије у Ужицу 27.и 28. маја

Oglasna Tabla

„Златиборски еко аграр“ и „Organic Control Sistem“ посетили пољопривреднике

Oglasna Tabla