ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Упозорење РХМЗ-а – током ноћи и сутрашњег дана грмљавине са великом количином падавина

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење на временске непогоде за 01.07. и 02.07.2024. године, где се очекује веома нестабилно време са интезивнијим пљусковима са грмљавином, јаким и олујним ветром у зони пљуска и локалном појавом града уз напомену РХМЗ-а да је тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода унапред тешко одредити, а да ће за конкретне локације издавати хитна упозорења један до два часа унапред.

Почетак краткотрајног прилива веома топлог ваздуха са севера Африке ка нашем подручју. Издато је наранџасто упозорење за понедељак 01.07.2024 године, а максимална температура од 32 до 37 степена уз тропске ноћи у урбаним срединама. У понедељак увече 01.07.2024. године, и ноћу као и у уторак 02.07.2024.године, поново појава грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време.

С обзиром на прогнозу која најављује топлотни талас, а предвиђа и веома нестабилно време са интезивнијим пљусковима са грмљавином, јаким и олујним ветром у зони пљуска и локалном појавом града, ради се о опасним и веома опасним временским појавама, које су таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе. С обзиром на најављено, може се очекивати изазивање бујичних поплава, озбиљних тешкоћа у урбаним срединама (посебно проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима) проблеми у саобраћају и транспорту, могућа појава одрона и клизишта, одлагање већ планираних пољопривредних активности као и ризик од удара грома, што може довести до проблема у раду свих уређаја који користе електричну енергију.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени

Данас још топлије, црвени метео-аларм у целој Србији