OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Upozorenje na najpopularnijem Instagram mestu u Srbiji retko ko vidi dok se fotka: Ovde živi zver

Svi trče da se slikaju na Banjskoj steni, ali malo ko zna šta bi trebalo da radi ako na putu do ovog vidikovca naleti na mrkog medveda
Vidikovac Banjska stena na Tari od prošlog leta postao je apsolutni hit na Instagramu. Svi koji su želeli da naprave nezaboravne fotke kod kanjona reke Drine hrlili su na ovu destinaciju i neumorno pravili selfije.

Ali, malo je onih koji su obratili pažnju na upozorenje koje je istaknuto na tabli, a koje bi mnoge nateralo da – ako ništa drugo – makar budu oprezniji na putu do Banjske stene.

Naime, na području Nacionalnog parka Tara postoji rizik od „bliskog susreta“ sa mrkim medvedom, jednim od najkrupnijih predatora na svetu!

– Na području Srbije najveća brojnost mrkih medveda je upravo na području Nacionalnog parka Tara i iznosi oko 40 jedinki. Tara je jedinstveno utočište za medveda u zapadnoj Srbiji, pre svega reljefom, vegetacijom, obiljem nepristupačnih i zaklonjenih mesta za zimovališta, kao i obiljem raznovrsne i lako pristupačne hrane – navedeno je na tabli.

Iz Nacionalnog parka Tara upozoravaju posetioce da su male mogućnosti da na ovom terenu sretnu medveda, ali savetuju kako bi trebalo postupiti ako do tog neželjenog susreta ipak dođe.
– U slučaju susreta stati i ne činiti nikakve nagle i oštre pokrete, niti davati bilo kakve zvučne signale. Ostati miran u mestu – savetuju iz NP Tara.

Na tabli su, takođe, i fotografije otiska prednje i zadnje šape medveda, kako bi posetioci ovog dela Srbije mogli da prepoznaju da li je predator u blizini.

Zato, ako nameravate da se zaputite na najlepši vidikovac u Srbiji, ne ignorišite ovo upozorenje. Sigurno je da ćete tokom šetnje ili džoginga do Banjske stene uživati u prelepoj prirodi, ali otvorite „četvore oči“. Ne zaboravite onu narodnu – kad vidiš medveda, pravi se mrtav!

Telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bravo Srbijo! prikupljen novac za malog Petra iz Kragujevca!

Oglasna Tabla

Načelnica Doma zdravlja: Zaražene bebe iz Arilja nemaju upalu pluća

Oglasna Tabla

Mladi policajac spasao šestomesečnu bebu iz zaključanog auta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dobrodošlica za nove investitore

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu od virusa kovid-19 obelo 116 osoba

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Za sada bez novih mera, konačna odluka u petak!

Oglasna Tabla

Obaveštenje o plaćanju usluge zakupa i održavanja groblja

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano 315 covid pacijenata

Oglasna Tabla