15.9 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Upozorenje na jake padavine, kiša do utorka

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje o velikoj količini padavina tokom vikenda, a do kraja dana u celoj Srbiji zadržaće se kišovito vreme sa jakim pljuskovima i grmljavinom, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

RHMZ je objavio crveni meteo-alarm budući da se očekuje da će ukupna količina padavina do kraja dana u pojedinim delovima biti između 50 i 60 litara po kvadratnom metru.

„Crveni meteo-alarm se prvenstveno odnosi na centralni deo Srbije gde bi sumarno mogla da bude količina padavina preko 50 ili 60 litara po metru kvadratnom, a u ostalim krajevima nešto manje, ali i u njima lokalno preko 30 litara po kvadratnom metru“, rekao je Todorović.

Naveo je da je juče po podne na području Srbije bilo lokalnih jakih pljuskova sa količinom i do 40 litara po kvadratnom metru. „Oko ponoći je i na području Beograda bilo jakih pljuskova, posebno na južnoj periferiji grada gde je palo između 10 i 30 litara po kvadratnom metru“, rekao je Todorović.

Naveo je da jake padavine mogu u većim gradovima da izazovu zapušavanje kanalizacije i usporen saobraćaj, dok na manjim vodotocima može doći i do izlivanja reka.

„Kišovito vreme očekuje se do utorka, ali će intenzitet i učestalost padavina oslabiti narednih dana. Biće lokalnih pljuskova, u pojedinim mestima sa količinom padavima od 10 do 20 litara po kvadratnom metru“, rekao je Todorović.

U sredu se, kaže, prognozira toplije i sunčano vreme, a od četvrtka pretežno sunčano, u popodnevnim satima retka pojava kratkotrajnih pljuskova.

Todorović navodi da se u narednih desetak dana ne očekuju vrućine sa temperaturama iznad 30 stepeni.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla