ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Унапређење система бесплатне правне помоћи

“Унапређење поступка о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи” и “Унапређење планирања и буџетирања финансијских средстава за бесплатну правну помоћ”, теме су обука одржаних у Ужицу за  дипломиране правнике запослене у јединицама локалне самоуправе, као и овлашћена лица за одлучивање о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи. Истовремено представљена је и кампања за промоцију механизма бесплатне правне помоћи под слоганом “Имаш право”, чији је циљ подизање свести јавности о постојању система бесплатне правне помоћи и могућностима које им пружа.

Поступање по Закону о бесплатној правној помоћи од стране овлашћених лица у јединицама локалне самоуправе, који треба да обезеди грађанима бољи приступ правди, циљ је по речима Катарине Голубовић председнице Комитета правника за људска права низа обука које се реализују у свим већим градовима и општинама у Србији.

“Према Закону о бесплатној правној помоћи омогућено је грађанима који су или угрожена лица или тешког материјалног стања, да уколико имају потребу за заступањем пред судом и уопште правном помоћи, преко јединице локалне самоуправе могу да добију бесплатног адвоката односно лице које је запослено у служби бесплатне правне помоћи, које ће им помоћи у остваривању њихових права пред судом. Истовремено обуке би требало да допринесу да се систем бесплатне правне помоћи унапреди како би грађани лакше остварили своје право”.

Иако је систем успостављен крајем 2019. године, још увек постоје бројне слабости у примени закона и слаба информисаност грађана о постојању права на бесплатну правну помоћ. Зато је како истиче Радмила Божовић саветник у Министарству правде важно да грађани буду информисани и да ово право које им припада користе.

“Доношењем Закона о бесплатној правној помоћи створио се главни предуслов за једнак и делотворан приступ правди свим грађанима. Јединице локалне самоуправе су основни чинилац система бесплатне правне помоћи у РС, које пружају правну помоћ и подршку и одлучују о додели бесплатног адвоката, јавног бележника или посредника и лица из категорија обухваћених овим Законом која сматрају да имају проблем за који им је потребна правна помоћ треба да се обрате овлашћеном лицу у јединици локалне самоуправе”.

Никола Ружичић саветник у немачком ГИЗ-у, организацији која уз подршку Европске уније и Републике Немачке спроводи пројекат “Подршка јачању владавине права у Републици Србији”, подсећа да је приступ правди једно од основних мерила демократског друштва и положаја грађана у самом друштву.

“Кроз овај механизам ми заправо желимо да пружимо подршку да грађани имају шири прситуп правди, поготову грађани из рањивих категорија и сходно томе да информисаност грађана о самом механизму буде на једном вишем нивоу. У складу са тим пројекат је иницирао кампању “Имаш право”, која пружа информације грађанима где и коме могу да се обрате за бесплатну правну помоћ”.

Кампања се за сада реализује на нивоу локланих самоуправа а у плану је и покретање велике националне кампање уз пропратни пропагандни материјал.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта