10.8 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

UNAPREĐENJE SEOSKOG TURIZMA -13 NOVIH KATEGORISANIH SMEŠTAJA U ZLATIBORSKIM SELIMA

U cilju unapređenja ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, zlatiborski Eko agrar sproveo je konkurs. Sredstva, u iznosu od 2 miliona dinara, odnose se na razvoj seoskog turizma na teritoriji opštine Čajetina, odnosno, unapređenje postojećih turističkih objekata u seoskim domaćinstvima i samih turističkih usluga. Pravo na učešće imala su i kategorisana, ali i nekategorisana seoska turistička domaćinstva.

Na konkursu su prošla 24 seoska turistička domaćinstva, od čega 11 sa rešenjem o kategorizaciji. Oni su dobili po 100.000 dinara. Ostalih 13 domaćinstava bez kategorizacije dobila su po 70.000 dinara, kao podsticaj za privođenje nameni objekata i unapređenja usluga.

„Budžet za unapređenje seoskog turizma za ovu godinu bio je oko 2 miliona dinara. Po završetku konkursa, komisija je donela rešenje ko je sve dobio podsticajna sredstava i oni su bili dužni da dodstave predračune za radove koje su izvodili. Uglavnom su u pitanju bili sitni radovi na objektima“, kaže Miljko Radišić iz zlatiborskog Eko agrara.

Jedna od korisnika podsticajnih sredstava je i Radenka Nikolić iz Šljivovice. Na svom porodičnom imanju, suprug i ona podigli su apartman – autentičnu drvenu kuću, koju od ove godine izdaju gostima.

„Objekat je postavljen prošle godine, ima još malo nekih radova i izmena na njemu. Inače, objekat se sastoji od dnevne sobe sa trpezarijom i kupatilom u prizemlju, dok se na spratu nalazi spavaća soba. Kapacitet je 5 ležaja. Ovo nam je prva godina da izdajemo i već su nam bili gosti iz Holandije, a sada očekujemo goste iz Šapca“, kaže Rada Nikolić iz Šljivovice.

Radenka kaže da se stranim turistima najviše dopada priroda – čist vazduh, zelenilo, brda. Vole druženja sa domaćinima, ali i domaću hranu.

„Postoji mogućnost da se gosti hrane kod nas, a postoji i ketering na 2 kilometra od nas. Inače, kada mi spremamo hranu, obično se spremaju naša uobičajena srpska jela, poput uštipaka, kačamaka, zatim tu su obavezni sir i kajmak i naravno naše pite, koje turisti najviše vole“, kaže Rada.

Nikolići će dobijena podsticajna sredstva iskoristiti da reše pitanje grejanja i da završe izolaciju, kako bi se i u zimskom periodu bavili izdavanjem smeštaja. U planu im je izgradnja i još jedne ovakve kućice, za koju, kako kažu, ipak treba dosta i para i truda.

 

Kako ističu iz zlatiborskog Eko agrara, u narednoj godini seoski turizam će najverovatnije biti subvencionisan kao i poljoprivreda, što znači da će sredstva za ovu namenu biti mnogo veća. Inače,opština Čajetina beleži porast broja kategorisanih smeštajnih kapaciteta po selima, što dokazuje i broj od 13 novih kategorisanih seoskih domaćinstava u ovoj godini.

Izvor:Nada Dželebdžić, zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla