17.6 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

UNAPREĐENJE SEOSKOG TURIZMA -13 NOVIH KATEGORISANIH SMEŠTAJA U ZLATIBORSKIM SELIMA

U cilju unapređenja ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, zlatiborski Eko agrar sproveo je konkurs. Sredstva, u iznosu od 2 miliona dinara, odnose se na razvoj seoskog turizma na teritoriji opštine Čajetina, odnosno, unapređenje postojećih turističkih objekata u seoskim domaćinstvima i samih turističkih usluga. Pravo na učešće imala su i kategorisana, ali i nekategorisana seoska turistička domaćinstva.

Na konkursu su prošla 24 seoska turistička domaćinstva, od čega 11 sa rešenjem o kategorizaciji. Oni su dobili po 100.000 dinara. Ostalih 13 domaćinstava bez kategorizacije dobila su po 70.000 dinara, kao podsticaj za privođenje nameni objekata i unapređenja usluga.

„Budžet za unapređenje seoskog turizma za ovu godinu bio je oko 2 miliona dinara. Po završetku konkursa, komisija je donela rešenje ko je sve dobio podsticajna sredstava i oni su bili dužni da dodstave predračune za radove koje su izvodili. Uglavnom su u pitanju bili sitni radovi na objektima“, kaže Miljko Radišić iz zlatiborskog Eko agrara.

Jedna od korisnika podsticajnih sredstava je i Radenka Nikolić iz Šljivovice. Na svom porodičnom imanju, suprug i ona podigli su apartman – autentičnu drvenu kuću, koju od ove godine izdaju gostima.

„Objekat je postavljen prošle godine, ima još malo nekih radova i izmena na njemu. Inače, objekat se sastoji od dnevne sobe sa trpezarijom i kupatilom u prizemlju, dok se na spratu nalazi spavaća soba. Kapacitet je 5 ležaja. Ovo nam je prva godina da izdajemo i već su nam bili gosti iz Holandije, a sada očekujemo goste iz Šapca“, kaže Rada Nikolić iz Šljivovice.

Radenka kaže da se stranim turistima najviše dopada priroda – čist vazduh, zelenilo, brda. Vole druženja sa domaćinima, ali i domaću hranu.

„Postoji mogućnost da se gosti hrane kod nas, a postoji i ketering na 2 kilometra od nas. Inače, kada mi spremamo hranu, obično se spremaju naša uobičajena srpska jela, poput uštipaka, kačamaka, zatim tu su obavezni sir i kajmak i naravno naše pite, koje turisti najviše vole“, kaže Rada.

Nikolići će dobijena podsticajna sredstva iskoristiti da reše pitanje grejanja i da završe izolaciju, kako bi se i u zimskom periodu bavili izdavanjem smeštaja. U planu im je izgradnja i još jedne ovakve kućice, za koju, kako kažu, ipak treba dosta i para i truda.

 

Kako ističu iz zlatiborskog Eko agrara, u narednoj godini seoski turizam će najverovatnije biti subvencionisan kao i poljoprivreda, što znači da će sredstva za ovu namenu biti mnogo veća. Inače,opština Čajetina beleži porast broja kategorisanih smeštajnih kapaciteta po selima, što dokazuje i broj od 13 novih kategorisanih seoskih domaćinstava u ovoj godini.

Izvor:Nada Dželebdžić, zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčano i toplo uz moguće naoblačenje

Oglasna Tabla

Provereno najbolji recept za domaći sladoled: Poslastičarske tajne i trikovi za omiljenu poslasticu koja osvežava

Oglasna Tabla

Zlato i dva srebra za užičke penjače na Državnom prvenstvu

Oglasna Tabla