OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Unapređenje pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu

U okviru Evropske nedelje lokalne demokratije u Regionalnom inovacionom startap centru u Krčagovu  održan je Konsultativni sastanak o unapređenju pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu.

 

Bila je ovo prilika da se predstavnici grada Užica i više lokalnih samouprava iz regiona pre svega Užica, Kraljeva, Čačka, Sjenice, kao i predstavnici civilnog društva bliže upoznaju sa pravilnikom o olakšavanju procene uticaja na zaštitu životne sredine. Po rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam zahvaljujući Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), a u okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije, predočene informacije mnogo će značiti u narednom periodu

“RERI je izabrao Grad Užice za jedan od prvih konsultativnih sastanaka povodom ove teme jer je grad Užice primer dobre prakse, a zahvaljujući svim aktivnostima koje realizuje Odeljenju za zaštitu životne sredine. Da je zaista tako potvrđuje i činjenica da smo ove godine po prvi put prepoznati od Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike kao dobri partneri i podržani u relaizacije određenih projekata”.

Mirko Popović Programski direktor Regionalnog instituta za obnovljivu energiju životne sredine, upoznao je prisutne sa aktivnostima i radom instituta. RERI je po njegovim rečima udruženje koje se u velikoj meri bavi procedurom procene uticaja kao važnim preventivnim mehanizmom za zaštitu životne sredine.

“U prethodnom periodu kroz obuke koje smo realizovali sa organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne samouprave identifikovali smo niz potreba i problema vezanih za učešće javnosti u postupku procene uticaja i odlučili smo se da pokrenemo ovu zagovaračku inicijativu sa predlogom da se izmene podzakonska akta koja regulišu postupak učešća javnosti, kako u proceni uticaja za projekte tako i u strateškoj proceni uticaja”.

Popović dodaje da je postojeći pravilnik koji regliše javni uvid u postupku procene uticaja izrađen 2005. godine i da se nije se menjao od tada, iako je  u međuvremenu došlo do promene direktiva Evropske unije.

“Pre svega time što će podzakonska akta koja uređuju učešće javnosti u proceni uticaja biti preciznija, konkretnija tako što će se utvrditi obavezne konstultacije sa određenim organima vlasti, regulisati elektronska komunikacija, objavljivanje studija i iformacija. Ovo je poziv onima koji se susreću sa postupkom procene uticaja u svom radu da daju doprinos predlogu pravilnika koji ćemo na kraju uputiti resornom ministarstvu sa zahtevom da se ova podzakonska akta izmene u skladu sa potrebama organa uprave tako i zainteresovane javnosti”.

Ovo je prvi konsultativni sastanak , naredni je u Nišu, a nakon toga biće otovorene javne konsultacije, kako bi se omogućilo svim zainteresovanim učesnicima da dostave svoje predloge, u odnosu na pravilnike koje je RERI pripremio.

uzice.rs/oglasnatabla.info

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radovi vredni više od 50 miliona dinara

Oglasna Tabla

Radikali u Užicu besplatno delili Šešeljeve knjige (VIDEO)

Oglasna Tabla

Međunarodni turnir „Revija Gracija KUP – 2021.“

Oglasna Tabla

“Trka za zdravlje” u subotu na Gradskoj plaži

Oglasna Tabla

Kako je oktobar ujedinio žene širom sveta

Oglasna Tabla

Za vikend počinje zimsko računanje vremena, vratiti časovnike sat unazad

Oglasna Tabla

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Oglasna Tabla

Dr Kon o sinoćnjem incidentu i kovid propusnicama: Tražićemo ŽESTOKE MERE

Oglasna Tabla

Данас је Света Петка, светитељка-заштитница жена

Oglasna Tabla