ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Unapređenje pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu

U okviru Evropske nedelje lokalne demokratije u Regionalnom inovacionom startap centru u Krčagovu  održan je Konsultativni sastanak o unapređenju pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu.

 

Bila je ovo prilika da se predstavnici grada Užica i više lokalnih samouprava iz regiona pre svega Užica, Kraljeva, Čačka, Sjenice, kao i predstavnici civilnog društva bliže upoznaju sa pravilnikom o olakšavanju procene uticaja na zaštitu životne sredine. Po rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam zahvaljujući Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), a u okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije, predočene informacije mnogo će značiti u narednom periodu

“RERI je izabrao Grad Užice za jedan od prvih konsultativnih sastanaka povodom ove teme jer je grad Užice primer dobre prakse, a zahvaljujući svim aktivnostima koje realizuje Odeljenju za zaštitu životne sredine. Da je zaista tako potvrđuje i činjenica da smo ove godine po prvi put prepoznati od Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike kao dobri partneri i podržani u relaizacije određenih projekata”.

Mirko Popović Programski direktor Regionalnog instituta za obnovljivu energiju životne sredine, upoznao je prisutne sa aktivnostima i radom instituta. RERI je po njegovim rečima udruženje koje se u velikoj meri bavi procedurom procene uticaja kao važnim preventivnim mehanizmom za zaštitu životne sredine.

“U prethodnom periodu kroz obuke koje smo realizovali sa organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne samouprave identifikovali smo niz potreba i problema vezanih za učešće javnosti u postupku procene uticaja i odlučili smo se da pokrenemo ovu zagovaračku inicijativu sa predlogom da se izmene podzakonska akta koja regulišu postupak učešća javnosti, kako u proceni uticaja za projekte tako i u strateškoj proceni uticaja”.

Popović dodaje da je postojeći pravilnik koji regliše javni uvid u postupku procene uticaja izrađen 2005. godine i da se nije se menjao od tada, iako je  u međuvremenu došlo do promene direktiva Evropske unije.

“Pre svega time što će podzakonska akta koja uređuju učešće javnosti u proceni uticaja biti preciznija, konkretnija tako što će se utvrditi obavezne konstultacije sa određenim organima vlasti, regulisati elektronska komunikacija, objavljivanje studija i iformacija. Ovo je poziv onima koji se susreću sa postupkom procene uticaja u svom radu da daju doprinos predlogu pravilnika koji ćemo na kraju uputiti resornom ministarstvu sa zahtevom da se ova podzakonska akta izmene u skladu sa potrebama organa uprave tako i zainteresovane javnosti”.

Ovo je prvi konsultativni sastanak , naredni je u Nišu, a nakon toga biće otovorene javne konsultacije, kako bi se omogućilo svim zainteresovanim učesnicima da dostave svoje predloge, u odnosu na pravilnike koje je RERI pripremio.

uzice.rs/oglasnatabla.info

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА