УНИЦЕФ и Стална конференција градова и општина (СКГО), уз подршку Владе Норвешке, одржали су у Ужицу скуп “Да учимо пуним плућима” у циљу подстицања дијалога у друштву о квалитету ваздуха и утицају загађења и климатских промена на здравље и добробит деце и младих. Град Ужице, једна је од три локлане самоупораве које кроз овај пројекат добијају директну техничку подршку за израду докумената јавне политике чији је циљ унапређење квалитета ваздуха, унапређење заштите животне средине и здравља.

Заменик градоначелнице Ужица, Драгољуб Стојадиновић, говорио је о доприносу пројекта настојањима града да грађанима, укључујући младе и децу, омогући да удишу чистији ваздух.

“Наш град у једном моменту јесте био у самом врху листе најзагађенијих градова у Србији, али захваљујући огромним напорима и финансијским средствима из године у годину бележимо све мање дана са високим загађењем. Наравно, поред свих мера које као локална самоуправа предузимамо у складу са краткорочним и дугорочним плановима, значајна подршку имамо од стране ресорних министарства и партнера из Европске уније. Захваљујући опреми коју су у оквиру овог пројекта добиле три наше школе, а реч је о уређајима за мерење квалитета ваздуха , имаћемо јасну слику о томе на којим локацијама је загађење највеће и колики је утицај на квалитет ваздуха локалних загађивача. Такође, важан сегмент односи се на едукацију која се реализује уз посредовање Канцеларије за младе града Ужица.”

Елен Сти, заменица амбасадора Краљевине Норвешке у Србији, истакла је да су најрањивије групе које су изложене загађењу ваздуха управо деца и млади и да је Ужице изабрано за учешће у пројекту јер је рангирано као град са највећим степеном мотивације.

“Према конвенцији Уједињених нација свако дете има право да удише здрав ваздух и да буде заштићено од загађења. Мерењем загађења ваздуха, и коришћењем мерача који су у оквиру пројекта постављени, ми невидљиве загађиваче можемо да учинимо видљивим. Управо нам то може помоћи да схватимо који су нам прописи потребни и да у складу са тим реагујемо. Свесни свих ових чињеница, уз подршку наших пријатеља из УНИЦЕФ-а, схватили смо да морамо да радимо на подизању свести о загађењу ваздуха пре свега међу децом, младима, наставним кадром и међу свим грађанима. Због тога су Норвешка и УНИЦЕФ покренули овај пројекат 2021. године, а Влада Норвешке је издвојила 90.000.000 динара за подршку овом пројекту.”

У свом обраћању Јоси Ечевари Буркхард, заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији је поручила да је загађење ваздуха један од највећих здравствених и еколошких проблема у свету.

“Пред нама је много посла јер је решавање проблема загађења ваздуха дуготрајан процес. Пројекат “Школе за бољи квалитет ваздуха” је корак у правом смеру,  јер пружа школама и наставницима нове приступе еколошким темама кроз СТЕМ наставу, а локалним самоуправама пружа подршку да побољшају политике и акције у вези са загађењем ваздуха. Такође, у оквиру пројекта, млади кроз рад са менторима, радионице и умрежавања са омладинским активистима у земљи и свету унапређују и знања и вештине за њихово учешће у доношењу одлука.”

“Кроз консултативне састанке са младима и представницима јединица локалне самоуправе, трудили смо се да укажемо на значај учешћа младих и њихов допринос у процесима усвајања јавних политика”, рекао је Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности Сталне конференције градова и општина (СКГО). Он је додао да су градови и општине изразили спремност да подрже партиципацију младих у процесима доношења јавних политика, а да искуства СКГО са терена показују добре резултате, јер осим поменутог учешћа у консултативном процесу, млади стичу конкретна знања о проблематици квалитета ваздуха и вештине потребне за укључивање у дијалог са јавним властима, као што су критичко мишљење, јасна формулисање ставова и постизање договора путем консензуса.

УНИЦЕФ је у сарадњи са Министарством туризма и омладине и партнерским организацијама у претходних годину и по дана одржао директне консултације о квалитету ваздуха у Србији са 900 младих окупљених око иницијативе „Yоутх4Аир“ у 20 градова у Србији, са циљем израде аутентичних препорука који млади упућују доносиоцима одлука. Резултат тог процеса је Прва омладинска декларација о квалитету ваздуха у Србији.

Такође, у оквиру пројекта, у 46 школа у 15 јединица локалне самоуправе уграђени су економични уређаји за мерење квалитета ваздуха и донирани комплети наставних средстава, а до сада је преко 13.000 школске деце и 350 наставника уз помоћ ових средстава учествовало у реализацији школских пројеката на тему квалитета ваздуха и заштите животне средине у оквиру групе природно-математичких предмета. За ученике основних и средњих школа креирана су 3 интердисциплинарна онлајн курса заснована на званичним програмима наставе и учења, а наставници су имали прилику за размену инспиративних примера из праксе.

УНИЦЕФ и Влада Норвешке покренули су иновативни пројекат “Школе за бољи квалитет ваздуха” са циљем да се у 15 јединица локалне самоуправе, у сливу река Дрине и Западне Мораве, деца и млади боље упознају са квалитетом ваздуха у својој локалној заједници. Поред тога, циљ је да се у најмање три општине подстакне стварање повољног окружења које би водило променама у локалној политици, буџету и програмима заштите животне средине, укључујући и очување квалитета ваздуха, уз учешће младих и уз давање приоритета најбољем интересу деце.