10.8 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

UMETNIK ZA DRVO – MILADIN LEKIĆ IZ ŠLJIVOVICE

Miladin Lekić živi u Šljivovici od 1978 godine. Od tada do danas, nigde nije odlazio nit’ je pokušavao da ode iz svog rodnog kraja.

A u Bajinoj Bašti završio je srednju školu za auto-mehaničara i tim poslom se bavio dve godine kod Dula Novakovića iz Čajetine. Odlazi u vojsku krajem ‘98godine, a kada se vratio (2000god.) počeo je da se bavi duborezom i skulpturom. Prvu skulpturu uradio je malo pre vojske ‘98god. – skulpturu lava, kojeg i dan danas čuva u svojoj kući kao uspomenu na prvi rad.

Posla ima uvek. Kada nema narudžbina, onda radi u galeriji i sprema se za sezonu, zimsku i letnju. Kada je turistička sezona na Zlatiboru i ovde je veća poseta. Mesto na kome se nalazi galerija je najveća reklama. Same skulture zovu putnike namernike da svrate i posete Miladina i njegove radove.

Ko je srpski seljak? To je jedan mučenik koji se čitavog svog života bori i ne traži ništa više od onoga koliko mu je potrebno za goli život, što se i primećuje na Lekićevim skulpturama. Pored srpskog seljaka radi i mnoge druge motive – ptice, najčešće orlove i sove, zatim konje i magarce i ženske aktove. Bavi se i obradom kamena.

70% rada obavi motornom testerom, to su takozvani grubi radovi. Prvo se urade konture, a posle dorađuje ručno sa gletima i daje konačan oblik. Na kraju se šmirgla i zaštiti lakom.
Šta je potrebno da bi jedna ovakva skulptura ugledala svetlost dana? Potreban je talenat i mnogo rada. Miladin to najbolje zna, od samoga jutra do kasno uveče. Dok umor ne savlada još jedan dan, srpskog seljaka mučenika.

SAJT 

Izvor:zlatiborpress.rs/Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla