22 C
Uzice
јун 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

UMETNIK ZA DRVO – MILADIN LEKIĆ IZ ŠLJIVOVICE

Miladin Lekić živi u Šljivovici od 1978 godine. Od tada do danas, nigde nije odlazio nit’ je pokušavao da ode iz svog rodnog kraja.

A u Bajinoj Bašti završio je srednju školu za auto-mehaničara i tim poslom se bavio dve godine kod Dula Novakovića iz Čajetine. Odlazi u vojsku krajem ‘98godine, a kada se vratio (2000god.) počeo je da se bavi duborezom i skulpturom. Prvu skulpturu uradio je malo pre vojske ‘98god. – skulpturu lava, kojeg i dan danas čuva u svojoj kući kao uspomenu na prvi rad.

Posla ima uvek. Kada nema narudžbina, onda radi u galeriji i sprema se za sezonu, zimsku i letnju. Kada je turistička sezona na Zlatiboru i ovde je veća poseta. Mesto na kome se nalazi galerija je najveća reklama. Same skulture zovu putnike namernike da svrate i posete Miladina i njegove radove.

Ko je srpski seljak? To je jedan mučenik koji se čitavog svog života bori i ne traži ništa više od onoga koliko mu je potrebno za goli život, što se i primećuje na Lekićevim skulpturama. Pored srpskog seljaka radi i mnoge druge motive – ptice, najčešće orlove i sove, zatim konje i magarce i ženske aktove. Bavi se i obradom kamena.

70% rada obavi motornom testerom, to su takozvani grubi radovi. Prvo se urade konture, a posle dorađuje ručno sa gletima i daje konačan oblik. Na kraju se šmirgla i zaštiti lakom.
Šta je potrebno da bi jedna ovakva skulptura ugledala svetlost dana? Potreban je talenat i mnogo rada. Miladin to najbolje zna, od samoga jutra do kasno uveče. Dok umor ne savlada još jedan dan, srpskog seljaka mučenika.

SAJT 

Izvor:zlatiborpress.rs/Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas do 35 stepeni, vreme idealno za početak kupališne sezone

Oglasna Tabla

Auto sleteo u Drinu, vozač nije isplivao! Vatrogasci traže telo nesrećnog čoveka

Oglasna Tabla

Užas u Užicu! Agresivni psi lutalice napali ženu sa tromesečnom bebom

Oglasna Tabla