OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha

U okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije u Svečanoj sali Gradske kuće održana je tribina na temu “Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha”. Kako je tema od izuzetnog značaja za stanovnike grada Užica, a učenici najbolji edukatori, tribina je organizovana za učenike srednjih škola.

Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, Svetlana Drakul rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Biljana Radović koordinator za energetsku efikasnost i klimatske promene govorile su o značaju aktivnog učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, kao i o merema koje su do sada realizovane u cilju očuvanja životne sredine.

Osnovni cilj je kako se moglo čuti tokom tribine, uključivanje građana kroz bolje informisanje  o trenutnim aktivnostima jedinice lokalne samouprave, međusobni dijalog i razmenu iskustava. Jednako važno je i ispitivanje zadovoljstva građana i rad na podizanju svesti o ovoj temi. Generacije koje su sada u školskim klupama treba da budu spremne da se suoče sa rizicima nesavesnog odnosa prema životnoj sredini, da se upoznaju sa aktivnostima na teritoriji grada i postanu svesni značaja lokalne samouprave u rešavanju problema zaštite životne sredine, kao i šta sve grad čini za bolju i zdraviju budućnost generacija koje dolaze.

Prema statističkim podacima 2016.godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je blizu 6 500 prevremenih smrti, od čega je 590 smrtnih slučajeva dece do 18 godina zbog lošeg kvaliteta vazduha. Upravo zbog toga ova nedelja je posvećena zaštiti kvaliteta vazduha i klimatskim promenama.

Iako se vodi bitna bitka protiv pandemije Kovid-19, najveća egzistencijalna pretnja čovečanstvu i dalje raste. Klimatske promene predstavljaju jednu od najvažnijih opasnosti za savremeno društvo i imaju direktan i indirektan uticaj na naše zajednice i građane. Odgovor na klimatske promene zahteva trenutne i efikasne mere na svim nivoima upravljanja, pri čemu su lokalne i regionalne vlasti na čelu za smanjenje negativnih uticaja na promenu životne sredine u njihovim zajednicama.

 

Učešće građana bi trebalo da bude i prvi cilj uključen u proces promene stavova i ponašanja. Podržan naporima građana i usvajanjem ponašanja efekti klimatskih promena će svakako biti manji.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radovi vredni više od 50 miliona dinara

Oglasna Tabla

Radikali u Užicu besplatno delili Šešeljeve knjige (VIDEO)

Oglasna Tabla

Međunarodni turnir „Revija Gracija KUP – 2021.“

Oglasna Tabla

“Trka za zdravlje” u subotu na Gradskoj plaži

Oglasna Tabla

Kako je oktobar ujedinio žene širom sveta

Oglasna Tabla

Za vikend počinje zimsko računanje vremena, vratiti časovnike sat unazad

Oglasna Tabla

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Oglasna Tabla

Dr Kon o sinoćnjem incidentu i kovid propusnicama: Tražićemo ŽESTOKE MERE

Oglasna Tabla

Данас је Света Петка, светитељка-заштитница жена

Oglasna Tabla