Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Улагањем у „озелењавање” финансијског сектора у Србији, ИФЦ промовише финансирање пројеката у области климатских промена

Београд, Србија, 27. децембар 2022—Малим и средњим предузећима у Србији, посебно оним која улажу у зелене пројекте, омогућен је повећан приступ финансијским средствима захваљујући линији од 50 милиона евра коју је Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) одобрила АИК Банци а.д. Београд, водећој банци у домаћем власништву. Циљ сарадње је да се повећа доступност кредита малим и средњим предузећима и развију нове опције за финансирање пројеката у области климатских промена у Србији.

Захваљујући инвестицији ИФЦ-а, АИК Банка ће моћи да прошири своју кредитну понуду за мала и средња предузећа. План је да најмање 20 одсто ових средстава буде издвојено за кредите у области климатских промена.

„Изузетно нам је драго што ће нам споразум о партнерству са ИФЦ-ом омогућити да отворимо ново
поглавље у даљем развоју и унапредимо планове у погледу заштите животне средине, друштвене
одговорности и савесног корпоративног управљања (ЕСГ). АИК Банка развија и јача своје пословање на одговоран и одржив начин, и има 45 година дугу традицију пружања подршке развоју локалне привреде“, рекла је Јелена Галиц́, председница Извршног одбора АИК Банке. „Ова сарадња ће нам помоћи да ојачамо и пружимо додатну подршку малим и средњим предузећима у њиховој транзицији ка одрживој будућности.“

Сектор малих и средњих предузећа представља витални део српске привреде, чинећи 99 процената укупног броја фирми. Међутим, према MSME Finance Gap Report извештају, укупна недостајућа средства у финансирању овог сектора у Србији процењују се на 7,59 милијарди долара, што је еквивалент за 14 процената бруто домаћег производа (БДП).

Приближно три четвртине малих и средњих предузећа спремно је да улаже у зелене пројекте у циљу унапређења пословања и ублажавања ефеката утицаја климатских промена, док су највећи изазови са којима се суочавају недостатак капитала, али и недовољна информисаност о зеленим технологијама и опцијама финансирања доступним на тржишту. Нова линија ИФЦ-а помоћи ће АИК Банци да задовољи растућу потражњу за зеленим финансирањем.

„Са задовољством смо приступили дугорочном партнерству са српском АИК Банком, са намером да
подржимо ширење кредитне понуде и јачање конкурентности банке која послује на регионалном тржишту у складу са захтевима добре праксе“, рекао је Ари Наим, регионални менаџер ИФЦ-а за Централну и Југоисточну Европу. „Ова линија ће помоћи АИК Банци да диверсификује свој кредитни портфолио и одговори на растућу потребу за финансирањем малих и средњих предузећа, а нарочито њихових пројеката у области зелене транзиције.“

Поред обезбеђивања средстава, ИФЦ помаже АИК Банци да успостави оквир за заштиту животне средине, друштвену одговорност и савесно корпоративно управљање (ЕСГ), као и да боље процени утицаје климатских ризика у свом портфолију.

О ИФЦ-у
ИФЦ – Међународна финансијска корпорација је чланица Групе Светске банке и највећа глобална развојна институција усмерена на приватни сектор на тржиштима у успону. До сада смо остварили сарадњу са више од 100 земаља, користећи сопствени капитал, стручност и утицај, да створимо тржишта и прилике у земљама у развоју. У фискалној 2022. години, инвестирали смо рекордних 32,8 милијарди долара у приватне компаније и финансијске институције у земљама у развоју. Користимо снагу приватног сектора за окончавање екстремног сиромаштва и подстицање заједничког напретка у времену у коме су економије изложене утицајима сложене глобалне кризе. За више информација посетите www.ifc.org.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА