ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Улагањем у „озелењавање” финансијског сектора у Србији, ИФЦ промовише финансирање пројеката у области климатских промена

Београд, Србија, 27. децембар 2022—Малим и средњим предузећима у Србији, посебно оним која улажу у зелене пројекте, омогућен је повећан приступ финансијским средствима захваљујући линији од 50 милиона евра коју је Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) одобрила АИК Банци а.д. Београд, водећој банци у домаћем власништву. Циљ сарадње је да се повећа доступност кредита малим и средњим предузећима и развију нове опције за финансирање пројеката у области климатских промена у Србији.

Захваљујући инвестицији ИФЦ-а, АИК Банка ће моћи да прошири своју кредитну понуду за мала и средња предузећа. План је да најмање 20 одсто ових средстава буде издвојено за кредите у области климатских промена.

„Изузетно нам је драго што ће нам споразум о партнерству са ИФЦ-ом омогућити да отворимо ново
поглавље у даљем развоју и унапредимо планове у погледу заштите животне средине, друштвене
одговорности и савесног корпоративног управљања (ЕСГ). АИК Банка развија и јача своје пословање на одговоран и одржив начин, и има 45 година дугу традицију пружања подршке развоју локалне привреде“, рекла је Јелена Галиц́, председница Извршног одбора АИК Банке. „Ова сарадња ће нам помоћи да ојачамо и пружимо додатну подршку малим и средњим предузећима у њиховој транзицији ка одрживој будућности.“

Сектор малих и средњих предузећа представља витални део српске привреде, чинећи 99 процената укупног броја фирми. Међутим, према MSME Finance Gap Report извештају, укупна недостајућа средства у финансирању овог сектора у Србији процењују се на 7,59 милијарди долара, што је еквивалент за 14 процената бруто домаћег производа (БДП).

Приближно три четвртине малих и средњих предузећа спремно је да улаже у зелене пројекте у циљу унапређења пословања и ублажавања ефеката утицаја климатских промена, док су највећи изазови са којима се суочавају недостатак капитала, али и недовољна информисаност о зеленим технологијама и опцијама финансирања доступним на тржишту. Нова линија ИФЦ-а помоћи ће АИК Банци да задовољи растућу потражњу за зеленим финансирањем.

„Са задовољством смо приступили дугорочном партнерству са српском АИК Банком, са намером да
подржимо ширење кредитне понуде и јачање конкурентности банке која послује на регионалном тржишту у складу са захтевима добре праксе“, рекао је Ари Наим, регионални менаџер ИФЦ-а за Централну и Југоисточну Европу. „Ова линија ће помоћи АИК Банци да диверсификује свој кредитни портфолио и одговори на растућу потребу за финансирањем малих и средњих предузећа, а нарочито њихових пројеката у области зелене транзиције.“

Поред обезбеђивања средстава, ИФЦ помаже АИК Банци да успостави оквир за заштиту животне средине, друштвену одговорност и савесно корпоративно управљање (ЕСГ), као и да боље процени утицаје климатских ризика у свом портфолију.

О ИФЦ-у
ИФЦ – Међународна финансијска корпорација је чланица Групе Светске банке и највећа глобална развојна институција усмерена на приватни сектор на тржиштима у успону. До сада смо остварили сарадњу са више од 100 земаља, користећи сопствени капитал, стручност и утицај, да створимо тржишта и прилике у земљама у развоју. У фискалној 2022. години, инвестирали смо рекордних 32,8 милијарди долара у приватне компаније и финансијске институције у земљама у развоју. Користимо снагу приватног сектора за окончавање екстремног сиромаштва и подстицање заједничког напретка у времену у коме су економије изложене утицајима сложене глобалне кризе. За више информација посетите www.ifc.org.

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Огромне количине отпада опет стигле у Србију из Црне Горе, еколошка бомба само што не експлодира

ОГЛАСНА ТАБЛА

Угоститељске услуге у марту скупље за 9,7 одсто него пре годину дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Искористите сунчан и топао дан – од сутра пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА