Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Улагање у туризам даје добре резултате, расте број туриста и остварених ноћења

Ужице – “Мокра Гора и Тара јесу наше препознатљиве туристичке дестинације, али не и једини туристички бисери , рекао је говорећи о туристичкој понуди града Ужица заменик градоначелнице Драгољуб Стојадиновић.

Према његовим речима у Мокрој Гори, Дрвенграду, Чаробном брегу остварено је око 22 000 ноћења а на Тари око 60 000 ноћења и од боравишне таксе са ових локација око 9,5 милиона динара слило у буџет Града Ужица. Стога се, како Стојадиновић истиче улагање у развој туристичких локалитета наставља, па је у реконструкцију Старог града до сада уложено око 70 милиона динара, док је у Стапарк који је недавно почео са радом уложено је око 370 хиљада евра. У току је реконструкција тераса на Спомен дому Меморијалног комплекса Кадињача и уређење сувенирнице. Почели су и радови на проширењу капацитета Коначишта вредни око 7 милиона динара. У Народном музеју Ужице у току је санација депоа вредна 8,5 милиона динара.

“Прошле године се Шарганском осмицом превезло око 90 хиљада туриста што је велики број. Стари град је од отварања посетило око 3000 људи, а за четири викенда у Стапарк-у смо имали око 950 посетилаца, што говори да је то једна озбиљна дестинација коју ћемо тек у наредном периоду експлоатисати. Кадињачу годишње посети око 10 хиљада туриста. Наш циљ је да све туристе који пролазе поред Ужица, зауставимо, свратимо да посети наш град јер заиста имају шта да виде. Јокановића кућа и Манстир Рујно јесу дестинације које ће у наредном периоду сигурно бити афирмисане, имамо Потпећку пећину коју је у овој туристичкој сезони посетило 4570 туриста. Ужице је и град фестивала, па велики број туриста са Таре и Златибора у току фестивала посети наш град. Оно што ће обогатити нашу туристичку понуду јесте и сарадња са Рафтинг савезом Србије са којим ћемо половином октобра бити домаћини првог евро купа и државног првенства”.

Нада Јовичић члан Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам додаје да је циљ Града Ужица обједињавање туристичке понуде и проширивање сарадње првенствено са суседним општинама.

“Важно је нагласити да се улагањем у реконструкцију Старог града не улаже само у амбијентални изглед, већ је тежња Града да у неком наредном периоду овај простор постане туристичко подручје. Ова тврђава је заштићено културно добро и као тако налази се на самом рубу заштићеног природног добра, односно клисуре реке Ђетиње за који се надамо да ћемо у најскорије време добити и званичну одлуку о заштити. Ова два подручја која су нама као грађанима Ужица изузетно значајна, сами по себи чине град Ужице примамљивим за туристе и љубитеље како природе тако и културне баштине”.

Данијела Ђорђевић Арсић, директорка ТО Ужице истиче да су, иако то можда неки не примећују, у протекле три тешке године за туризам услед пандемије корона вируса урађене три кључне ствари.

“Успели смо да Злакусу ставимо на листу УНЕСКО везано за грначарски занат. Исте године Светска туристичка организација је прогласила Мокру Гору једним од најбољих села света и оно што је јако важно успели смо да објединимо туристичку понуду самог града. Данас туристи крену са Градске плаже и после обиласка Старог града настављају даље кањоном реке Ђетиње, где им је доступна вожња зип лајном или кајацима па стижу до неолитског насеља. Са поносом можемо да кажемо и да је све већи број категорисаних сеоских домаћинстава у нашем граду. Тренутно имамо 127 категорисаних сеоских домаћинстава са укупно 451 лежајем на располагању”.

Туризам је веома важна грана у коју ће се улагати и у наредном периоду у складу са захтевима домаћих и иностраних туриста, којих је у Ужицу све више. Смернице за даљи развој дефинисане су и стратешки важним документом, Планом развоја града Ужица за период 2023-2030.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА