12.4 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ulaganja u ljude ključna za dobru firmu

Užice – Kompanija „Jasmil”, osnovana pre četvrt veka, najveći je proizvođač rublja na teritoriji bivše Jugoslavije, možda i Balkana. Prošlo je prilično godina od kada smo u „Politici” pisali o poslovnim počecima ariljske tekstilne firme „Jasmil”, u vlasništvu porodice Lončarević, i tada mladom, ambicioznom Milanu Lončareviću, rešenom da uspe u vođenju ovog porodičnog preduzeća.

U međuvremenu „Jasmil” je rastao, napredovao, odolevajući svim privrednim lomovima postavši uzdanica razvijene ariljske privrede i kompanija sa značajnim izvozom.

Ceo poslovni sistem „Jasmila”, čini ukupno sedam firmi u četiri zemlje, zapošljava 650 radnika. U matičnoj firmi sa sedištem u Arilju radi 540 radnika, dvostruko više nego pre deceniju.

Na tržištu je prepoznatljiv po svom „Ikstrim intimo” lancu maloprodajnih objekata specijalizovanih za prodaju rublja, kojih trenutno ima preko 100 u svim državama bivše SFRJ, kao i u Rusiji i Češkoj. Ariljski pamuk i moderan dizajn, koji je bolje od drugih izdržao nalete jeftine tekstilne robe kineskog i turskog porekla, ima prođu.   

Govoreći o tome nedavno u Regionalnoj privrednoj komori Užice, Milan Lončarević, vlasnik i direktor, koji je nedavno kao jedan od najboljih naših privrednika dobio nagradu Privredne komore Srbije za 2017. godinu, rekao je da „Jasmil” posluje kao vertikalno integrisana kompanija, što znači da su svi proizvodni procesi unutar firme – od dizajna, preko razvoja proizvoda, proizvodnje do maloprodaje.

 – Stalno ulažemo u ljude, i mislim da smo dosta inovativni po tom pitanju. Pokušavamo da svetske trendove dovedemo ovde kod nas i već duže od 15 godina imamo bar jednog ili više konsultanata, domaćih ili inostranih, od kojih učimo razne stvari: bilo da je to rad na dizajnu, organizacija proizvodnje, prodajne veštine ili marketinški alati. Mislim da je to ključno za razvoj naše firme i nešto na čemu snažno insistiramo – kaže Lončarević i napominje:

– Trenutno smo u velikom poslu za našu firmu, nazvali smo ga definisanje i inplementacija strategije digitalne transformacije. Imamo jasan plan aktivnosti za naredne tri godine, koje su vezane za razvoj novih tehnologija: prilagođavanje postojećih procesa u našoj firmi i uvođenje novih. Sve više na naš život utiču nove tehnologije – pre 20 godina nismo imali ni mejlove ni internet. Danas ih imamo, kao i društvene mreže, pa je interakcija između proizvođača, prodavaca i kupaca izuzetno dinamična. Mi koji se bavimo maloprodajom vidimo kako to utiče na naš posao. Namera je da ta interakcija s našim klijentima bude još dinamičnija i radimo na promenama koje će je pospešiti. Želimo da budemo lideri na tom polju, a planovi su da i dalje radimo na proširenju naše mreže, otvaranju novih i unapređenju postojećih objekata.

Lončarević podseća da pored sedam svojih firmi, u četiri zemlje, „Jasmil” kroz kooperantski odnos stalno sarađuje sa 10 do 15 firmi u Srbiji, koje proizvode za njega.

 – Tu su i naši franšizni partneri koje imamo u osam zemalja. Svi oni doprinose funkcionisanju sistema i to čini našu snagu. Nagrada Privredne komore, kojom je prepoznat trud i rad celog našeg kolektiva, tokom svih ovih godina, govori da smo na pravom putu – rekao je Milan Lončarević.

Izvor:politika.rs/Autor: Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla