13.5 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ukupno 4.800 prosvetnih radnika su tehnološki višak, a sada je objavljeno u kojim gradovima ih je najviše

Vest da je tokom leta još 2.000 radnika u prosveti proglašeno tehnološkim viškom, ostavila je mnoge od njih u strahu. Kada se ta brojka doda na prethodno utvrđeni višak, dolazi se do ukupnog broja od čak 4.800 prosvetnih radnika za koje u Srbiji praktično nema posla. Neki od njih su delimičan tehnološki višak, a 400 nastavnika je tehnološki višak u potpunosti.

Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) je nedavno objavila grafički prikaz tehnoloških viškova u prosveti, gledano kroz normu. Ono što je važno objasniti jeste da norma nije isto što i zaposleni. Da bismo pojednostavili, to ćemo objasniti ovako:

Jedan nastavnik je 30 odsto tehnološki višak, a drugi 70 odsto, oni su na sledećoj grafici prikazani kao jedna norma (100%). U prevodu, ove brojke ne pokazuju koliko je ljudi tehnološki višak, ali je lako doći do zaključka da je broj nastavnika koji su višak mnogo veći nego što je predstavljeni broj „normi“.

U svakom slučaju, prikaz pokazuje realno stanje gde je po opštinama stanje alarmantno, a koje opštine su povoljne za prosvetne radnike.

Po broju tehnoloških viškova prednjači Zrenjanin, sa čak 32,4 tehnoloških viškova normi. Na ovoj listi su pored Podujeva i Leskovca na drugom i trećem mestu, još dva vojvođanska grada: Novi Sad sa 21,5 i Sombor sa 21,3 tehnoloških viškova normi. U crvenoj grupi je i Kragujevac sa 23,2 normi, kao i Štrpce sa 22,7.

Na listi gradova sa visokim nivoom tehnoloških viškova normi prednjače beogradske opštine, Rakovica sa 14,7, Čukarica sa 13,9, Palilula sa 12,3 i Novi Beograd sa 10,6 tehnoloških viškova normi. Ovu grupu zaključuje Temerin, Pantelej, Inđija i Žagubica sa 5,1, te Srbica sa pet viškova.

Većina gradova je u grupi gradova sa srednjim brojem tehnoloških viškova normi. Raspon ove grupe je od Lipljana i Prokuplja sa 4,8 do Vranjske banje i Svilajnca sa 1,1 tehnološkog viška, te Peći, koja ima svega jednu normu tehnološkog viška.

Zelena kolona predstavlja gradove sa najmanjim brojem tehnoloških viškova. U nju spadaju svi gradovi koji imaju ispod jedne norme, a opštine sa najmanjim tehnološkim viškom su Zubin Potok, Aleksandrovac, Stajićevo, Bogatić, Osečina, Gadžin Han i Niška banja, sa svega 0,1 od jedne norme. Naravno, treba imati u vidu da su to i manje opštine u kojima nema ni većeg broja prosvetnih radnika.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla