ОГЛАСНА ТАБЛА
ПОЖЕГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Уклоњена депонија Годовик – уместо тоне смећа биће зелена површина

Пожега – Даматичне слике нагомиланог отпада и веома чести пожари од којих су мештани села Годовик даноноћно страховали сада одлазе у заборав. Завршена је прва фаза рекултивације и санације депоније Годовик која је била права еколошка бомба пуних тридесет година и на којој се одлагало око 8.000 тона смећа на годишњем нивоу. Ова депонија се простире на површини од 7.5 хектара и била је право еколошко ругло у овом делу Србије.

-Одрађено је прикуплајње отпада, урађен је део канала око депоније и предузете су све мере како не би више представљала опасност за становнике. Прва фаза је завршена, а током следеће године следи друга у којој ће депонија бити прекривена посебном фолијом, ставиће се биотрнови и иде покривање земљом до неких 70 центинетара. Тако да ћемо на овом простору имати једну лепу зелену поршину, када се све заврши, рекао је за РИНУ Марјан Ивановић испред компаније која изводи радове на санацији и рекултивацији депоније Годовик.

Да су овакви еколошки пројекти од великог значаја за мештане, општину, али и на много ширем националном нивоу потврђује и Миљко Краговић, директор ЈКП „Наш дом“ у Пожеги под чијом ингеренцијом су и извођени радови на депонији Годовик. Овај веома важан пројекат санације и рекултивације финансиран је средствима Министарства заштите животне средине, а укупна његова вредност је око два милиона евра.

– План је да се санација и рекултивација уради по свим савременим стандардима, који се примењују у свету. Ова депонија постоји већ тридесет година и једна је од болних еколошких тачки у Пожеги, али уз реализацију овог пројекта коначно ће остати у прошлости. План је да се у срцу села Годовик, где је некада било ругло направи лепа парковска површина која ће служити на понос свим становницима. Ово је само један од еколошких пројеката који се споводе на територији општине Пожега. Најважнија је локална иницијатива и идеја, како би средства за финансирање добили од установа на националном нивоу, истиче Краговић.

Због уклањања депоније најсрећнији мештани Годовика

Задовољство што ће коначно продисати пуним плућима и што неће током године страховати од пожара и смрада не могу да сакрију ни мештани овог пожешког села.

Сваки дан смо се плашили да ли ће се смеће запалити. Од смрада током летњих месеци нисмо могли да отворимо прозоре. Ја сам рођен у овом селу и од кад знам за себе знам и за ту депонију. Сада када се она коначно уклања, комшије и ја не можемо да верујемо својим очима. Ово је буквално остварење нашег сна, драго ми је што наша деца неће се сећати овог ругла и смећа, закључује за РИНУ мештанин села Годовик.

Последњи пожар на депонији Годовик регистрован је у јулу месецу, када је дошло до избијања велике ватрене стихије а узрок је био људски фактор. Припадници ватрогасне јединице тада су једва обуздали пламен, а неколико дана касније мештани нису могли нормално да функционишу због велике количине дима.

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Листа пензионера са правом на одлазак у бању сутра, приговори до 8. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни мафини могу да се направе и без печења: Потребна су вам само 4 састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ретких болести

ОГЛАСНА ТАБЛА

Запалио се паркирани аутомобил испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА