ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

УКИДАЈУ КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ? Медицински део Кризног штаба данас на консултацијама са премијерком Брнабић

Медицински део Кризног штаба, како „Новости” незванично сазнају, данас иде на консултације са премијерком Аном Брнабић, а разговараће о укидању неких противепидемијских мера.

Прве би, такође према незваничним сазнањима „Новости”, могле да „падну” ковид-пропуснице, које су од 23. октобра прошле године уведене за угоститељске објекте од 22 сата, а касније, од 8. новембра, њихово важење је померено на 20 сати, и постале су услов за улазак и у коцкарнице и кладионице.

Иако су, и поред очигледног пада броја инфицираних, чланови медицинског дела Кризбог штаба уверени да још није време за потпуно опуштање, свесни су, кажу, да се противепидемијске мере не поштују и да постоје само формално.

Многе земље су већ, са побољшањем епидемиолошке ситуације, почеле да попуштају мере, тако да Србија, ако укине „зелене пропуснице” за вечерње уласке у ресторане, неће бити на челу колоне држава у којима ковид-сертификати остају прошлост. Француски премијер Жан Кастекс најавио је јуче да ће ковид-пропуснице у овој земљи бити укинуте од 14. марта, као и да од тог датума маске неће бити потребне у затвореном простору, изузев у јавном превозу.

Медицински део Кризног штаба „претресаће” данас са премијерком Брнабић и друге противепидемијске мере, па би уз „зелене сертификате” могле да „падну” и још неке. Дефинитивну одлуку донеће Кризни штаб, чије заседање још није заказано, али су неки од чланова већ изнели јавно став да је дошло време да се мере укидају.

Епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић је за то да се укину не само ковид-пропуснице, за које каже да се ионако не поштују, него и карантин за особе које су биле у контакту са инфициранима. Према важећим мерама, карантин сада траје пет дана и важи само за оне без „зеленог сертификата” прибављеног или по основу вакцинације или после прележаног ковида 19.

„Имамо велико смањење броја заражених, и крај, што се тиче директне опасности од ковида, биће релативно брзо. Већ до краја марта имаћемо контролисану ситуацију”, рекао је Тиодоровић.

„Вероватно ће пролеће и лето проћи у мирној ситуацији с тим да на јесен морамо размишљати о вакцинацији пре свега угрожених категорија”, додао је Тиодоровић.

Мање позитивних на корону

Још се тестира прилично велики број узорака: јуче 15.059, али је све нижи проценат позитивности на тестовима. За 24 сата вирус је потврђен код 2.620 особа, а од последица ковида преминула је још 31 особа.

Извор:Новости

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери