5.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ukida se Dinkićev model subvencionisanja radnih mesta

Postojeći model subvencionisanja stranih investitora mogao bi da pretrpi ozbiljne promene. Kako piše razmatra predlog da se podsticaji ubuduće odobravaju samo za inovacije i nove tehnologije, umesto za svako radno mesto.

List navodi da je, iako zvanične potvrde te informacije još nema, premijerka Srbije Ana Brnabić u javnim nastupima nekoliko puta nagovestila da će model koji je još 2006. godine, po uzoru na irski i slovački model, patentirao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, biti redizajniran.

U Ministarstvu privrede „Politici“ je rečeno da će „država i dalje intenzivno raditi na povećanju stope zaposlenosti u Srbiji, stvaranju ambijenta za dalje unapređenje položaja zaposlenih, a naročito će podržavati investicione projekte s visokom tehnološkom komponentom“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović i stručni saradnik Ministarstva privrede Miroljub Nikolić u svojoj analizi izračunali su da je u periodu od 2006. do 2016. godine na osnovu subvencionisanja investitora (i domaćih i stranih) iz budžeta potrošeno 501,8 miliona evra. Uz pomoć tih subvencija otvoreno je 82.015 novih radnih mesta. Čak 90 odsto tog iznosa dobili su stranci.

Za podsticaje firmama iz državne kase dato 302 miliona dinara

Vlada Srbije je od 2013. godine do sada potpisala 99 ugovora sa firmama o dodeli podsticaja, na osnovu čega je odobreno oko 302 miliona evra. Kako kažu u Ministarstvu privrede, realizacijom tih projekata zaposliće se najmanje 41.385 radnika, a predviđena ukupna ulaganja iznose više od milijardu evra.

Kada je reč o broju novoosnovanih firmi u Srbiji sa više od 100 zaposlenih, u Agenciji za privredne registre kažu da nemaju precizne informacije i da je, prema njima raspoloživim podacima za period od 2011. do 2016. godine, taj broj veoma mali, manji od pola odsto od ukupnog broja onih koji su predali svoje godišnje finansijske izveštaje.

APR je objasnio da prikupljaju podatke o prosečnom broju zaposlenih na dan 31. decembar iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koje privredna društva predaju za prethodnu poslovnu godinu.

„Ako je, na primer, privredno društvo osnovano 2011. godine, ono predaje svoj prvi redovni godišnji finansijski izveštaj u 2012. godini, a privredna društva osnovana 2016. godine imala su rok da ih dostave najkasnije do 30. juna 2017. godine“, kažu u APR-u.

Tako su dobijeni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za godine za koje su novoosnovana privredna društva to mogla da učine, za godinu u kojoj su osnovana. Na osnovu raspoloživih podataka iz objavljenih finansijskih izveštaja svih pravnih lica koja su osnovana od 2011. do 2016. godine, ima 0,14 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih.

Takođe, iz objavljenih finansijskih izveštaja za 2016. godinu svih pravnih lica koja su osnovana od 2011, a predali su ispravne izveštaje za 2016. godinu, ima 0,44 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih.

APR navodi da na svojoj internet stranici, u Registru finansijskih izveštaja, objavljuje redovne godišnje finansijske izveštaje nakon što primi i obradi potpune i računski tačne izveštaje.

Izvor: Politika, Tanjug/foto:Pixabay

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla