17.4 C
Uzice
септембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ukida se Dinkićev model subvencionisanja radnih mesta

Postojeći model subvencionisanja stranih investitora mogao bi da pretrpi ozbiljne promene. Kako piše razmatra predlog da se podsticaji ubuduće odobravaju samo za inovacije i nove tehnologije, umesto za svako radno mesto.

List navodi da je, iako zvanične potvrde te informacije još nema, premijerka Srbije Ana Brnabić u javnim nastupima nekoliko puta nagovestila da će model koji je još 2006. godine, po uzoru na irski i slovački model, patentirao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, biti redizajniran.

U Ministarstvu privrede „Politici“ je rečeno da će „država i dalje intenzivno raditi na povećanju stope zaposlenosti u Srbiji, stvaranju ambijenta za dalje unapređenje položaja zaposlenih, a naročito će podržavati investicione projekte s visokom tehnološkom komponentom“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milorad Filipović i stručni saradnik Ministarstva privrede Miroljub Nikolić u svojoj analizi izračunali su da je u periodu od 2006. do 2016. godine na osnovu subvencionisanja investitora (i domaćih i stranih) iz budžeta potrošeno 501,8 miliona evra. Uz pomoć tih subvencija otvoreno je 82.015 novih radnih mesta. Čak 90 odsto tog iznosa dobili su stranci.

Za podsticaje firmama iz državne kase dato 302 miliona dinara

Vlada Srbije je od 2013. godine do sada potpisala 99 ugovora sa firmama o dodeli podsticaja, na osnovu čega je odobreno oko 302 miliona evra. Kako kažu u Ministarstvu privrede, realizacijom tih projekata zaposliće se najmanje 41.385 radnika, a predviđena ukupna ulaganja iznose više od milijardu evra.

Kada je reč o broju novoosnovanih firmi u Srbiji sa više od 100 zaposlenih, u Agenciji za privredne registre kažu da nemaju precizne informacije i da je, prema njima raspoloživim podacima za period od 2011. do 2016. godine, taj broj veoma mali, manji od pola odsto od ukupnog broja onih koji su predali svoje godišnje finansijske izveštaje.

APR je objasnio da prikupljaju podatke o prosečnom broju zaposlenih na dan 31. decembar iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koje privredna društva predaju za prethodnu poslovnu godinu.

„Ako je, na primer, privredno društvo osnovano 2011. godine, ono predaje svoj prvi redovni godišnji finansijski izveštaj u 2012. godini, a privredna društva osnovana 2016. godine imala su rok da ih dostave najkasnije do 30. juna 2017. godine“, kažu u APR-u.

Tako su dobijeni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za godine za koje su novoosnovana privredna društva to mogla da učine, za godinu u kojoj su osnovana. Na osnovu raspoloživih podataka iz objavljenih finansijskih izveštaja svih pravnih lica koja su osnovana od 2011. do 2016. godine, ima 0,14 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih.

Takođe, iz objavljenih finansijskih izveštaja za 2016. godinu svih pravnih lica koja su osnovana od 2011, a predali su ispravne izveštaje za 2016. godinu, ima 0,44 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih.

APR navodi da na svojoj internet stranici, u Registru finansijskih izveštaja, objavljuje redovne godišnje finansijske izveštaje nakon što primi i obradi potpune i računski tačne izveštaje.

Izvor: Politika, Tanjug/foto:Pixabay

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla