ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Ujed krpelja: Lajmska bolest ima TRI simptoma upozorava doktorka Giljača

Bolovi u mišićima i zglobovima, blago povišena temperatura i malaksalost mogu da budu i simptomi koji se javljaju kao posledica uboda zaraženog krpelja.

Naime, kod 50 do 75 odsto ljudi kojima ovaj insekt prenese infekciju kao posledica javlja se karakteristično crvenilo na mestu uboda, ali kod značajnog broja njih ovaj simptom potpuno izostaje.

Doktorka Sonja Giljača, epidemiolog Savetovališta za lajmsku bolest Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže da se dilema da li nas je ujeo zaražen krpelj može otkloniti jednostavnim testom:

Koliko treba da prođe od ujeda krpelja da bi se otkrila lajmska bolest?

– U uzorku krvi pacijenta traže se antitela na bakteriju borelija burgdorferi koja uzrokuje pojavu lajmske bolesti. Međutim, da bi se ovaj test uradio neophodno je da prođu minimum četiri nedelje od ujeda krpelja.

Oni kojima se na mestu uboda javilo crvenilo u vidu mete od izabranog lekara bi trebalo da traže uput za testiranje na bakteriju koja prenosi lajmsku bolest.

Simptomi lajmske bolesti

– Pacijenti koji znaju da ih je ujeo krpelj, a koji nemaju ovaj klasičan simptom mogu o svom trošku da provere antitela na bakteriju borelija burgdorferi – kaže dr Giljača. – Veliki broj ujeda krpelja prođe nezapaženo, pa uvek postoji mogućnost da se simptomi lajmske bolesti ispolje u njenoj poodmakloj fazi.

U prvom stadijumu lajmske bolesti osim karakterističnog crvenog kruga na mestu uboda, javljaju se bolovi u mišićima i zglobovima kao i povišena telesna temperatura, dok već u drugom, pretposlednjem stadijumu, dolazi do ispoljavanja neuroloških, kardioloških i reumatoloških tegoba.

foto:ilustracija

Novosti.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)