ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

У ужичком Дому здравља приређен је пријем за раднике ангажоване током пандемије ковида у установама Здравственог центра Ужице, са којима су недавно потписани уговори о сталном запослењу. Пријему је поред градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, начелника Златиборског округа Десимира Поповића и менаџмента ЗЦ Ужице присуствовала и директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

 

Подсетивши да су улагања у здравство у последњих неколико година највећа у историји Србије, директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, нагласила је да све то не би имало значај  да није здравствених радника, хероја који су носили скафандере данима и своје породице нису виђали месецима. Њих како је додала, држава није заборавила и ови уговори о сталном запослењу само су један од начна да им се одужи за храброст и посвећеност коју су показали током пандемије ковида 19.

“Наставља се са повећањем плата које су од 2012. до данас увећане за 111 одсто лекарима а за 138 посто сестрама. Такође, запошљавамо и даље, а ако је неко остао незапослен из периода ковида, биће запослен. Новина је да ће се организовати државне стипендије здравственим радницима како би могли да се усаврше због савремене опреме и иновативних лекова”, рекла је Радојевић Шкодрић.

У име града Ужица новзапосленима је честитала градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Не плашећи се за своје животе дали сте немерљив допринос онда када је то било најпотребније свим грађанима Ужица целог Златиборског округа. Ово је истовремено и још један доказ да живите у држави која брине о вама и којој су људи на првом месту. И град је у протеклих неколико година константно улагао у своје здравствене установе, па смо у време ковида обезбедили и опремили простор за ковид болницу, пружали финансијску подршку за набавку неопходне опреме и смештај здравствених радника који су долазили из других општина и градова. У времену после ковида кренули смо у реконструкцију и сређивање објеката па је потпуна реконструкција урађена у Здравственој амбуланти у Севојну, у наредним данима бићемо у прилици да отворимо и потпуно нови антитуберкулозни диспанзер, а једнаку пажњу посвећујемо и сеоским амбулантама. Такође град је набавио и ставио на располагање Здавственом центру Ужице неколико санитетских возила, као и возила за потребе служби кућног лечења и патронаже, подсетила је градоначелница истакавши да је брига о здрављу суграђана на месту број један и у наредном периоду.

По најновијем закључку Владе запослено је 8.436 здравствених и нездравствених радника који су били ангажовани током ковида, а пре тога је од марта 2020. године запослено 4.000, па је укупно у здравственом систему запослено од тада 12.436. У Здравственом центру Ужице стални уговор добила су 82 лица, а 12 је запослено у Специјалној болници Чигота. Честистке им је упутио и начелник Златиборског округа Десимир Поповић.

“Ви сте били ти који сте се храбро суочили са највећим изазовом стављајући на располагање своју стручност знање и срце свима којима је била потребна помоћ. Радили сте беспрекорно под сталним притиском и показали прави тимски дух. Нека данашњи дан буде симбол храбрости вашег преданог рада и будућег успеха”.

Према речима др Александра Лазића директора Дома здравља Ужице, борба са ковидом показала је изузетну снагу здравствеих радника и немедицинског особља, једног система који није пао ни онда када су падали много већи здавствени системи широм Европе и света.

“Било је и дана када су нас грађани пратили аплаузима, када смо се кретали улицама током полицијских часова. То је ставило на нас једно бреме обавезе да будемо овде за наше грађане, нашу Србју и да просто оправдамо то велико поверење људи. У моје лично име као некога ко је био у првим редовима ковида желим да се захвалим свима вама који сте данас овде и осталима који ће добити своје место у здравству”.

И др Наташа Гаговић директорка Здравственог центра Ужице нагласила је да и поред свих смештајних капацитета и опреме која је у то време обезбеђена не би било могуће збринути огроман број пацијената са подручја на коме гравитира око 300 хиљада грађана, да није било људства које је све изнело на својим леђима.

“Тај рад је препознат, ми смо све време и на конкурсима који су претходили овој Уредби поштовали њихов рад и запошљавали прво њих, а и овом уредбом препознати су управо они и њихово залагање”.

Директорка РФЗО је после пријема радника обишла Општу болницу Ужице и део где је планирана нова магнетна резонанца. Како је речено прва магнетна резонанца стиже до краја године, друга у првој половини наредне. Такође најављена је и ангио сала а ускоро и почетак радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице Ужице. Промене се очекују и по питању руралних подручја у којима ће бити ангажоване мобилне амбуланте и апотеке. Приоритет су и домови здравља којима се мора вратити кључна улога рада на превенцији и раној дијагностици.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)