ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Ugostiteljstvo prestaje da postoji“: Hotelijeri traže pomoć države, korona nanela žestok udarac

“Srbija se suočila i sa većim izazovima od korana virusa, ali je ugostiteljstvo naročito sada pogođeno” kazao je Tomislav Momirović, predsednik Skupštine HORES

UDRUŽENjE hotelijera i restoratera Srbije tražiće od Vlade Srbije smanjivanje PDV na hranu i piće sa 20 odsto na 10 odsto, smanjenje poreza na dohotke, ali i direktniju podršku za pojedine hotele zbog pada prometa izazvanog korona virusom. A, zbog velikog broja otkazivanja rezervacija, hotelijerstvo je prvo na udaru.

Prema rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, popunjenost hotela je pala na ispod 10 odsto, nema prometa, a postoje troškovi. Tu je i problem hotelijera sa otplatom dugoročnih kredita za velike investicije u ovoj industriji.

– Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, biće razmatrane neke mere, poput pauze u otplati rata kredita dok traje kriza i eventualnom smanjenju poreza, koje i samo Udruženje predlaže – ističe Čadež. – Nadamo se oporavku hotelijerske industrije krajem aprila. Ne želimo da počnu da otpuštaju i zatvaraju hotele. Neki mali hoteli će biti zatvoreni, zato treba napraviti plan podrške za njih.

Kako je rečeno na skupu u četvrtak, pojedini hoteli u Beogradu već su zatvoreni. Zbog toga je desetine radnika ostalo bez posla. Predsednik HORES Georgi Genov naglasio je da su stranci od druge polovine januara do danas u 64 hotela otkazali blizu 8.800 individualnih i oko 27.800 grupnih noćenja u domaćim hotelima, zbog čega se projektovani, a neostvareni prihodi mere u milionima evra.

Predsednik „ALCO GROUP“ Miroljub Aleksić je rekao da je do 60.000 radnih mesta u turizmu i ugostiteljstvu ugroženo trenutnom krizom, a da će se ona osetiti u svim segmentima ove privredne grane. Državni sekretar iz Ministarstva trgovine, turizma i Miroslav Knežević je podsetio da su svi očekivali da će 2020. godina biti još uspešnija nego prethodna.

– Srbija se suočila i sa većim izazovima od korana virusa, ali je ugostiteljstvo naročito sada pogođeno – kazao je Tomislav Momirović, predsednik Skupštine HORES. – Ugostiteljstvo prestaje da postoji. Naši prometi padaju za po 90 odsto.

OPSTANAK

NOVOBEOGRADSKI hoteli trnutno imaju popunjenost kapaciteta od oko 25 odsto, što je stopa po kojoj ne mogu da opstanu, naveo je Aleksandar Vasiljević, generalni direktor Hotela Falkenštajner.

– Slovenački hotelijeri očekuju državnu subvenciju od 940 miliona evra za ublažavanje krize, a da će Austrija dati nepovratnu pomoć vrednu od 10.000 do 500.000 evra.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила