OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ugalj poskupeo za čak 106%

Rast potražnje za električnom energijom, infrastrukturni problemi i skok globalnih cena gasa, uticali su na neverovatan oporavak cena najomraženijeg energenta u svetu – uglja
Cena australijskog termalnog uglja u luci NJukasl, koji se smatra reperom za ogromno azijsko tržište, skočila je za 106% ove godine na više od 166 USD po metričkoj toni, prema najnovijoj nedeljnoj proceni Argusa, provajdera cena na robnim tržištima, piše CNBC.

Nedeljni indeks cene uglja u Njukaslu, koji je početkom septembra iznosio 46,88 USD, sada se, po svemu sudeći, približava istorijskom maksimumu od 195,20 dolara koji je zabeležen u julu 2008. Njegov južnoafrički ekvivalent, indeks Ričards Bej, zaključio je nedelju do 13. avgusta na nivou od 137,06 dolara po metričkoj toni, što je rast od 55 % ove godine.

Da bi se shvatilo o kakvom se izuzetnom skoku cena termalnog uglja radi, CNBC navodi da je međunarodna referentna nafta Brent od početka godine do danas ojačala za 33 % na godišnjem nivou.

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. „energetsku tranziciju“, ocenjuje američki medij, i dodaje da je reč o fosilnom gorivu s najvećim intezitetom emisije ugljenika, te da je stoga njegova zamena najvažniji cilj na putu zaokreta ka alternativnim obnovljivim izvorima.

Ipak, iako kreatori politika i poslovni lideri neprestano gorove o posvećenosti ciljevima za rešavanje sve dublje klimatske krize, mnogi se i dalje oslanjaju na fosilna goriva kako bi držali korak sa rastućom potražnjom za energijom, navodi se u tekstu.

Izvor: kamatica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla