OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

UG „Zlatiborski krug“: 19 godina uspešnog rada (VIDEO)

Već devetnaest godina UG „Zlatiborski krug“ iz Čajetine uspešno sprovodi brojne aktivnosti trudeći se da poboljša kvalitet života svojim sugrađanima. Do sada su sproveli više od 50 projekata među kojima su se izdvojili oni koji se tiču unapređenja života ranjivih gupa među kojima su deca sa invaliditetom, seoske žene i stari, a u planu su i novi projekti vezani za ekologiju koja je bila jedna od prioritetnih oblasti delovanja ovog udruženja.

Devetnaest godina postojanja i rada UG „Zlatiborski krug“ već je samo po sebi uspeh u vremenu gde se ili zbog zamora, ili iz finansijskih razloga, mnoštvo udruženja ugasi. Od svog osnivanja 2001. godine, članovi Udruženja uhvatili su se odlučno u koštac sa nekim od tada gorućih problema u svojoj sredini, kao što su pitanja očuvanja i zaštite životne sredine , rada sa omladinom i rad sa ranjivim grupama.

Udruženje se staralo da za seoske žene, i žene uopšte, organizuje različite vidove podrške. Neki od njih su psihološke radionice koje drži psiholog Ana Ristović iz Užica. 2009. formiran je i Savet za rodnu ravnopravnost, a kroz sredstva dobijena od lokalne samouprave svake godine za starije žene iz ruralnih područja organizuju se izlete kao vid druženja i opuštanja od svakodnevice. Kada je reč o mladima, „Zlatiborski krug“ je opremio a potom i pokrenuo rad Kancelarije za mlade, osnovao Omladinsko udruženje „CMOK“ koje je učestvovalo na međunarodnim omladinskim kampovima i prošlo obuke za volontiranje.

Kroz Volonterski servis prošlo je puno dece i omladine, a saradnja sa njima se odvijala kroz pomoć Geronto službi, dok su u zadnjih nekoliko godina aktivni u radu sa decom sa posebnim potrebama. Segment rada sa ovom decom odvija se preko Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ čije se prostorije, koje je u potpunosti opremilo Udruženje, nalaze u OŠ „Dimitrije Tucović“.

Od 2015. godine „Zlatiborski krug“ ima licencu za Pomoć u kući starim licima preko Geronto službe. U 23 mesne zajednice oko 12 geronto domaćica pruža sve potrebne vidove podrške starijim građanima opštine Čajetina, što se posebno pokazalo potrebnim u vreme vanrednog stanja kada njihov rad nije prošao nezapaženo ni preko greanica ove opštine. U planu rada Udruženja trenutno je projekat započet sa Ambasadorima održivog razvoja koji se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, a o čemu će više biti govora u toku njegove realizacije.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Gradnja po novim pravilima: Tara neće proći kao Zlatibor

Oglasna Tabla

Tri nova slučaja infekcije u Čajetini

Oglasna Tabla

Rodi ti se ćerka i ti joj probušiš uši. Raspolažeš njenim telom kao da je tvoje.

Oglasna Tabla

U ponoć ističe rok za prijavljivanje za pomoć od 100 evra

Oglasna Tabla

Vitaminska bomba: Krem čorba od celera i jabuke

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 5. jun

Oglasna Tabla

Danas dodeljeni ugovori za zaposlenje 53 lica u Novoj Varoši!

Oglasna Tabla

Ubrzani radovi na rekonstrukciji puta Užice – Sušica

Oglasna Tabla

Hiljade čamaca i ovog jula zaploviće Drinom

Oglasna Tabla