ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Udžbenici koji postoje samo u PDF-u ne mogu biti odobreni, kaže ZUOV

 

Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

FoNet piše da je planom udžbenika predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.

Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.

Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, preciziraju u Zavodu.

“Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava“ propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan”, objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da “udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost”.

U Zavodu napominju da “udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje”.

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa “Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava”, ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: FoNet

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама