ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Удружење Ужичана у Београду обележило 100 година од оснивања

Удружење Ужичана у Београду, обележило је данас јубилеј, 100 година од оснивања, свечаном академијом у Дому војске Србије, у присуству више десетина званица, а догађају је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Он је казао да му је велика част да присуствује овако великом догађају, јер је ово најстарије завичајно удружење у престоници Србије.

„Ово удружење постоји претходних 100 година у континуитету, формално и неформално и окупља људе из читавог ужичког краја. Пре Ужица и после Ужица, од Пожешке котлине, па све до Пријепољ”, казао је министар.

Он је нагласио да је Удружење Ужичана у Београду некада било јединo завичајно удружење за читаву Југозападну Србију.

„Овде данас нису само људи из Ужица, већ је читав ерски крај. Ере су иначе познате по свом духу, по довитљивости и људима који су дали свој допринос развоју савремене Србије. Довољно је само рећи кнез Милош Обреновић и више никога не морамо наводити, а свима ће бити јасно шта је ужички крај дао и допринео Србији”, нагласио је министар.

Ужичани су, како је навео дали и многа битна имена из области књижевности, науке  и уметности, али и пословног света .

„Данас не прослављамо само 100 годишњицу, већ улазак у други век постојања Удружења Ужичана у Београду”, истакао је министар, навео је Танјуг.

Председник Удружења Ужичана у Београду Милош Туцовић, казао је да је данашња академија само први у низу догађаја којим ће ово удружење које поштује, чува и негује традицију, обележити 100 година постојања.

„Велика ми је част да се на данашњи дан подсетио храбрих и одважних 317 људи из ужичког краја који су имали снаге и воље да оснују Удружење Ужичана у Београду”, казао је он.

Према његовим речима, чланови овог удружења сада нису само људи рођени или су пореклом из Ужица, него су сви они који су „осетили мирис Златибора и попили гутљај воде са реке Ђетиње”.

Гости скупа могли су у Дому војске Србије, данас да виде и слике, цртеже, уметничке фотографије, као и рукотворине, чланова Удружења.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА